Supa De Fasole Boabe Cu Afumatura
articol scris de corineamtu blog Bukatar Amator
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
500g fasole boabe pestrita
1 ceapa
1 ardei verde
2 morcovi
1 bucata de afumatura (costită, kaizer)
300 ml smantana
1 galbenus de ou
5-6 frunze de leustean proaspat
1/2 lingurita de boia dulce
sare
Mai intai se pune fasolea la inmuiat cel putin 4-5 ore (sau de seara pana dimineata), ca sa fiarba mai usor. Daca aveti fasole proaspat culeasa, atunci nu mai trebuie inmuiata. Daca e de un an sau mai mult, ar fi mai bine sa o inmuiati daca nu vreti sa dormiti langa ea pana fierbe.
Ceapa, ardeiul si morcovii se taie marunt si se calesc pana cand se inmoaie putin (4-5 minute). Se adauga boiaua si se toarna imediat apa. Boiaua nu e bine sa se prajeasca mult, pentru ca mancarea nu va mai avea gust bun.
Se toarna apoi 2,5 litri de apa fierbinte si se pune afumatura si fasolea la fiert. Cand incepe sa clocoteasca da focul mic si se fierbe pana cand fasolea se inmoaie, avand o textura cremoasa, dar nu boabele nu se sfarma.
Cand fasolea a aproape gata fiarta, se face dresingul din smantana si galbenusul de ou. Se amesteca bine cele doua ingrediente, subtiindu-se cu cate un polonic de supa fierbinte, pana cand amestecul devine caldut si poate fi turnat in supa.
Se potriveste gustul de sare si acru si se pune leustean proaspat, tocat marunt. Iese o minunatie de supa, consistenta si gustoasa, care merge excelent cu ceapa rosie, cu sare, otet si ulei.