Supă De Cartofi
articol scris de Vasile blog arta-culinara-romaneasca.blogspot.com
Supa de cartofi, o mîncare ieftină şi la îndemîna tuturor. Cu toate acestea mulţi au uitat gustul supei din copilărie, ca la mama acasă.
În cele ce urmează vă prezint o retetă foarte gustoasă şi uşor de preparat.
Compoziţie: 750 gr cartofi albi, 3 litri de apă, o ceapă albă mare, 1 lingură făină, 2 foi de dafin, 1 lingură cu boia dulce de ardei, 2 linguri ulei, 3 linguriţe cu chimen, sare, piper, brînză telemea de oaie.
Tocăm mărunt ceapa şi o punem la călit în ulei, pînă devine sticloasă. Adăugăm făina, amestecăm bine şi turnăm apa. După cîteva clocote, punem cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, foile de dafin, boiaua şi potrivim de sare. Separat în 500 ml apă, punem la fiert 4-5 minute chimenul boabe, apoi acoperim vasul. Cînd cartofii s-au fiert, strecurăm în supă zeama de la chimen, potrivim de piper şi mai lăsăm să mai clocoteasca 1-2 minute. Dupa ce a fiert, supa acoperită cu un capac, se lasă să se odihnească 30 de minute înainte de servire.
În farfurie se rade puţină brînză telemea.
După gust, se poate adăuga o linguriţă cu smîntînă.