Supa De Baza
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Stiu ca toti stiti cum se face, mai ales cei care lucreaza in domeniu, dar eu nu o am la colectie asa ca o sa va zic asa, cum o fac eu la baza.
In primul rand in loc de ceapa am folosit praz, am facut o captura de zile mari, praz romanesc care prinsese mazga pe sub rafturile unui magazin asa ca am negociat la pret si, iaca:
Acum ce se foloseste, in general cazaturi, carne ieftina, daca e cu oase de vita iese un demiglace daca nu vreti sa iasa supa, ma rog, depinde foarte mult in ce scop faceti supa asta.
Au am folosit piei si oase (am lasat si ceva carne pe ele ca aveam nevoie la niste paste de o pofta). Zarzavat de supa standard, morcov, albitura (telina), praz (in loc de ceapa, cum spuneam). Toate stropite cu o idee vaga de ulei (lasa destula grasime carnea de pui, uleiul e asa, daca vreti, nu e musai) si cu niste sare, le-am dat la cuptor.
Toate trebuie rumenite bine, spre caramezizat, nu spre ars.
Sigur ca la arome, cum spuneam, depinde de ce vreti, puteti pune si altele, busuioc, rozmarin, usturoi, ghimbir, diverse.
Dupa ce toate sunt coapte se acopera cu apa si se gusta de arome, adica eu asa fac, in cazul de fata am pus doar piper boabe la infuzat (ma enerveaza sa le culeg dupa, folosesc sita de ceai).
La cuptor (in functie de timpul de carne) le-am tinut cam o ora jumatate, inca o ora, aproximativ, pe foc si asta este.
Acum iarasi depinde, daca o folositi imediat, degresata sau nu, limpezita, nelimpezita, depinde de fiecare, eu o strecor, tot ce ramane pun in oala cainelui, ca nu arunc nimic, iar ce nu folosesc imediat congelez pe portii cam cat de o mancare, cum o fac destul de concentrata iese ceva. Mai merge congelata si in pungi sau cutii de gheata, cu cat e mai concentrata cu atat veti avea o “vegeta” mai naturala pentru orice mancare.
Stiu ca multe le stiti, ce nu stiti e ca in anotimpul rece, mereu beau macar un bol fierbinte (cica gust de sare si piper).
ps: am uitat ca am pus si ardei gras la fiert.
rororo