Supă Cu Omletă
articol scris de gratziela blog gratziela-retete.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O supă foarte gustoasă şi pe care o fac cu foarte multă plăcere, este aceasta despre care am să-ţi povestesc. De fapt, este o supă obişnuită cu multe legume, aşa cum îmi place mie.
Ingrediente:
1 dovlecel mic
4 cartofi medii
½ ţelină mică’
1 morcov
1 păstârnac mic
1 ceapă uscată
½ ardei gras roşu
½ ardei gras verde (nu-i nicio problemă dacă nu ai două culori de ardei; poţi folosi ce ai, eu am folosit două culori pentru diversitate)
1 roşie
4-5 fire leuştean
sare
cimbu
3-4 linguri ulei
omleta:
4 ouă
1 legătură mărar
1 fir usturoi verde
3 fire ceapă verde
2 linguri ulei
Sare
Preparare:
Curăţă de coajă ţelina, păstârnacul, morcovul şi ceapa uscată, după care le speli la jetul de apă rece.
Într-o oală de 5-6 litri pune 3-4 linguri de ulei şi aprinde focul la mediu. Taie mărunt ceapa şi în cuburi ţelina, morcovul şi păstârnacul pe care le răstorni în oală.
Le laşi pe foc până se înmoaie puţin rădăcinoasele.Pune în oală cam 3 litri de apă şi lasă să clocotească.
Cât timp se încălzeşte supa, curăţă de coajă cartofii şi dovlecelul, îi speli la jet de apă rece. Tai dovlecelul în cuburi de 2cm şi cartofii puţin mai mari. Când supa începe să fiarbă, răstoarnă dovlecelul şi cartofii, sărează şi condimentează cu cimbru.
Laşi să fiarbă cam 15 minute de când începe să dea în clocot. În tot acest timp să acoperi oala cu un capac şi să fierbi la foc mic, aşa supa va rămâne limpede.
Spală ardeii şi-i curăţă de cotor şi seminţe, îi tai în fâşii subţiri de 5-6mm şi lungi cam de 2cm. Opăreşte o roşie şi-i curăţă coaja (eu o înmoi la microunde 40 secunde şi aşteptare 1 minut) după care taie cuburi mici (cam de 1cm). Răstorni în supă ardeii şi roşia şi mai laşi la fiert cam 10 minute.
Acum, pregăteşte omleta:
Sparge 4 ouă şi le răstoarnă într-un castron, nu înainte de a spăla bine coaja lor. Bate bine ouăle cu un tel până devin spumă, apoi adaugă mărar tăiat mărunt. Curăţă ceapa verde şi usturoiul de frunzele ofilite şi de firele de rădăcini, spală la jet de apă rece şi le taie în rondele cât mai fine. Amestecă toate acestea cu omleta. Într-o tigaie destul de întinsă, răstoarnă omleta, nu înainte de a încinge tigaia cu puţin ulei. Spun ca tigaia să fie întinsă pentru ca omleta să iasă subţire (nu mai groasă de 6-7mm).
Coace bine omleta pe ambele părţi. Eu am întors-o ca pe o clătită, dar ai grijă, dacă nu ai exersat prea mult la clătite, rişti să mai faci odată omleta. Oricum, trebuie să rămână o foaie întreagă. Dacă ai tigaie specială de omletă poţi s-o foloseşti pe aceea, dar cum ea nu este prea întinsă, va trebui să faci de două ori. După ce ai copt omleta, taie în fâşii aşa cât doreşti de mari şi le răstoarnă în supă.
Nu ţii prea mult pe foc supa, doar 2-3 minute să clocotească cu omleta, după care închizi focul şi adaugi leuştean tăiat mărunt.
Aşezi capacul pe oală şi laşi la odihnă cam 10 minute.
Priveşte în farfurie! Şi ce vezi?! Vise parfumate cu dor de vacanţă, cu soare vesel ce-ti prinde în păr aventuri trăite şi de mult uitate. Deschide geamul şi priveşte liliacul ce mai are încă flori şi visează la zile însorite încărcate de dragoste şi parfum alături de cei dragi. Fii fericit căci vara a bătut azi timid la geam, şi, parcă obosită, şi-a răsfirat parfum de salcâm abia înflorit peste pleoape verzi de dor şi s-a aşezat la geam să-ţi dăruiască împlinirea clipei trăite. Întinde mâna şi-i mângâie obrajii plini de rouă şi visează la grădina plină de verdeaţă şi parfum de ploaie.