contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Supa Crema De Urzici

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Traditional, in fiecare an pe acest blog in sezonul urzicilor si leurdei neaparat apare cate o reteta (anul acesta, poate, mai tarziu decat s-ar cuveni) unde urzica este vedeta. De data asta am renuntat la tocana repetata deja de doua ori, asa ca am facut o ditamai supa crema. Mai jos – pe indelete.

Ingrediente:
8 maini bune de urzici proaspete
600 ml bulion proaspat de cocoș (pui, găină sau, în cel mai rau caz, alta zburătoare domestică)
1,5 linguri de faina
40g unt
100g smantana grasa
jumatate de legatura de leurda proaspata
3 catei de usturoi
sare
piper negru proaspat macinat

supa crema de urzici

Urzicile, cunoscut lucru, se descotorosesc de tulpnile batrane, si se spala in multe ape (in 3 este bine in 4 este perfect).
supa crema de urzici

Intr-un căzănaș se clocoteste vreun litru – doi de apa (nu exagerati, apa trebuie sa fie suficienta incat sa acopere urzicile – nu mai multa). Dupa ce incepe a fierbe, se adauga putina sare
supa crema de urzici

si se petrece cu alai urzica la cazan. O fierbeti cam 5 minute.
supa crema de urzici

Intre timp tocati usturoiul si leurda.
supa crema de urzici

Cand urzica e oparita bine, o scurgeti. Dupa, puneti blenderul la treaba ca sa obtineti o pasta uniforma din urzica, leurda tocata si usturoiul, nu inainte de a le condimenta cu putin piper negru.
supa crema de urzici

Trebuie sa obtineti o pasta uniforma de culoarea lunii iunie.
supa crema de urzici

Apoi treceti la o treaba mai serioasa. Intr-o oala topiti untul, adaugati putin bulion, omogenizati, si treptat adaugati faina, amestecand continuu ca sa evitati formarea cocoloaselor, adaugand , putin cate putin, tot bulionul (actionati similar ca si in cazul sosul bechamel, daca stiti deja cum se face).
supa crema de urzici

Cand obtineti o substanta semilichida omogena, adaugati continutul blenderului. Lasati oala sa se gateasca la foc incet cam 5 minute, amestecand continuu. Adaugati sare dupa gust.
supa crema de urzici

Dupa, vine vremea smantanii: o trimiteti si pe ea la oala, amestecati inca 5 minute la foc incet dupa stingeti focul.
supa crema de urzici

Pentru a decora farfuria (asta daca nu aveti restrictii de ordin religios in meniu) puteti folosi niste jumari facute la fața locului: eu am prajit cateva bucatele de porc mai grasute, cu usturoi, sare si piper negru.
supa crema de urzici

Dupa care le-am stins cu putin sos de soia.
supa crema de urzici

Si urzica si jumarile trebuie servite calde (nu de alta, dar jumarile stinse cu soia se intaresc repede iar urzicile reci nu-s ca urzicile calde).

Deci, pentru vegetarieni pofta mare asa:
supa crema de urzici

Pentru carnivori se poate si asa:
supa crema de urzici

Si la unii si la altii va doresc sa fiti sanatosi!