Sunca De Rata
Sursa Sunca de rata
articol scris de amainbucatarie.blogs blog amainbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
A pornit totul ca un experiment - oare chiar nu imi pot face mezeluri acasa, dar in lipsa unei afumatori?
Apoi am primit rata si am decis sa "sacrific" pieptul pe altarul unei noi aventuri culinare.
Nu am regretat.
Reteta pentru sunca de rata cere ceva timp (3-4 zile in sare, 7 zile la uscat), dar timpul efectiv de preparare este extrem de scurt si costurile sunt atat de reduse (fata de sunca din magazin - injectata pe deasupra si umflata), incat nu ai nici un motiv sa nu transformi acest procedeu intr-o practica curenta in casa.
Ingrediente
1 piept de rata
300 gr sare grunjoasa
300 gr zahar
3-4 catei de usturoi
o lingura cu varf de rozmarin proaspat, tocat
condiment - eu am ales 5 spices (explic in text)
1 piept de rata
300 gr sare grunjoasa
300 gr zahar
3-4 catei de usturoi
o lingura cu varf de rozmarin proaspat, tocat
condiment - eu am ales 5 spices (explic in text)
Amestecati ingredientele si bagati pieptul de rata in ele.
La condimente aveti mana libera - le puteti combina dupa gust. Eu am ales mixul de 5 spices, dar noua nu ne-a placut aroma.
Este indicat sa puneti pieptul de rata in sare intr-un vas de plastic acoperit pentru a preveni oxidarea.
Lasati vasul la rece 3-4 zile, sa aiba timp sarea sa traga afara apa din el.
Eu una am ramas surprinsa cata apa a scos sarea din rata. Daca initial cantitatea mi s-a parut prea mare, dupa 3 zile apa baltea in sare si rata este aproape complet uscata si deshidratata.
Dupa 3 zile scoateti rata de la frigider si clatiti-o de amestecul de condimente cu un jet de apa rece. Apoi stergeti-o de apa cu un prosop de bucatarie, astfel incat sa ramana complet zvantata.
Rulati apoi pieptul si legati-l intr-o bucata de panza (eu am folosit tifon in mai multe straturi) - oricum e important ca materialul sa lase sa respire carnea!
Legati bine ruloul de carne cu o bucatica de sfoara si legati-l de un raft din frigider, astfel incat sa atarne.
Mare atentie! E important ca pieptul de rata sa respire, asadar nu ingramaditi acel raft din frigider!
In timp de iarna il puteti lasa si afara, doar sa nu ajunga pradatorii la ea :)
Dupa 7 zile sunca de rata este gata. Taiati feliute subtiri si fiti cuceriti de gust! :)