Suc De Rosii (bulion) De Casa
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Evidentiem si astazi "conserva zilei ", dandu-i atentia cuvenita sucului de rosii , a bulionului de casa .
Pentru a face un suc de rosii bun, de consistenta bulionului, trebuie sa alegem rosii carnoase, cu multa pulpa.
Se spala si se curata de cotor. Eu le dau prin storcatorul de fructe, am unul foarte vechi, romanesc , pe care il tin doar pentru asa ceva . Merg date prin orice fel de storcator de fructe, iese rapid un suc curat, fara samburi .
Sucul astfel obtinut se pune la fiert intr-o oala cu fund dublu, ca sa fiarba bine fara sa se prinda.
Are spuma si cand incepe sa fiarba, dati focul mai mic si nu luati spuma, doar amestecati. Prin fierbere spuma se stinge si dupa aceea nu mai exista pericolul sa dea in foc.
Eu fierb sucul de rosii timp de 1 ora, pentru ca sa se ingroase . Sticlele trebuie sa fie curate , sterilizate si fierbinti. Cand a terminat de fiert, sucul de rosii se ia de pe foc, se lasa 5 minute sa se domoleasca, sa nu mai clocoteasca si, cu ajutorul unei palnii de metal si a unui ibric de metal se toarna in sticle.Se pot folosi orice fel de sticle, de pot refolosi de la un an la altul, fara probleme. Se poate pune si in borcane, sta la fel de bine. Cand luati din oala, nu luati numai de deasupra, pentru partea groasa se lasa la fund. Luati cu ibricul prin miscare ampla, care sa atinga si fundul oalei. Se capseaza imediat sticlele si se aseaza rasturnate pe capac pentru 5 minute. Asta se poate face daca le puneti intr-o lada inalta. Apoi se rastoarna normal si se aseaza in pat cald, intre paturi si se lasa pana ce se racesc de la sine. Dureaza si 2-3 zile pana cand sunt racite complet.
Nu pun sare sau mirodenii in sucul de rosii, il las asa, natural, fara nici un fel de adaos. Dupa cum vedeti din poza, dupa racirea completa, se alege apa in partea superioara a sticlei. La o sticla de 0,7 l, s-au ales cam 2 cm de apa, deci, este foarte consistent, aproape de bulion.
Astfel pregatit, sucul de rosii sta in camara sau pivnita , cel putin 24 de luni fara probleme, nu face floare, nu mucegaieste, nu are nevoie de conservant, nu are nevoie de ulei incins deasupra , este perfect .