Strudel Cu Mere
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Un desert parfumat si delicios, la a carui realizare am participat toti 3 :).
Pe catelusa noastra, Chloe, n-o pun la socoteala, desi adora merele si-ar fi participat bucuroasa la partea finala a productiei ... curatenia :)
Reteta si metoda o am de aici iar metoda de executie o puteti vedea si aici ... domnul acela are o dexteritate ce imbie la imitatie :)
Aluat:
400g faina+ 60g unt moale+ 1 ou+ cca 220 ml apa+ 1/2 lingurita sare+ 1 lingurita de otet
- faina, sarea si untul se amesteca in robotul de bucatarie
- intr-o cana_masura batem oul si completam cu apa pana ajungem la 250ml
- peste amestecul cu faina se adauga lichidul din cana_masura, apoi otetul, in timpul robotul functioneaza (primul clipul este edificator)
- se amestca pana aluatul se tranforma intr-o bula de coca
- scoatem aluatul il intindem putin, ii replasam mai comod daca vreti in robot si-l mai amestecam 30 de secunde
- aluatul obtinut este extrem, extrem de fin
- lovim aluatul de masa de 100 de ori, apoi punem aluatul deoparte pentur minim 1 ora
Pt uns: topim 100g unt
Singura dificultate la acest desert renumit este procedeoul intinderii foii de strudel. Vrem o foaie prin care se poate citi ziarul :)
PEntru o prima incercare sunt multumita si ma opresc aici cu 'tainele'
Metoda:
- ne trebuie o masa dreptunghiulara, o fata de masa din bumbac, un sucitor :)
- fata de masa se intinde peste masa, se presara generos cu faina
- aluatul se intinde cu sucitorul atat cat se poate, se unge cu unt si se incepe partea delicata a metodei (pentru care va recomand cele 2 clipuri)
Cu bunavointa se poate vedea textul este? :))
Umplutura:
- 2kg mere verzi (curatae de coaja si taiate fasii subtiri ca batul de chibrit), coaja si zeama de la o lamaie, zahar si scortisoara dupa gust, 5 linguri de gris, 2 pumni de miez de nuca macinati (as spune mai degrabam tot dupa gust), 100g stafide lasate la macerat in apa calduta si rom/esenta de rom pana se umfla
- foaia de strudel se stropeste cu unt (ne folosim de pensula), se 'ninge' cu nuca macinata
- restul de ingrediente se amesteca intr-un bol incapator
- la 10cm de marginea foii se construieste un dig din umpltura si se incepe rularea folosindu-ne de fata de masa
- se aseaza strudelul in tava asternuta cu hartie de pergament, se unge cu unt
- se pune in cuptorul incins in prealabil la 450F pentru 10 minute, apoi pt alte 30 la 375F sau pana se rumeneste strudelul delicat
- se lasa la racorit, se pudreaza din belsug cu zahar pudra si se serveste cald sau rece
Mie-mi place mai mult aproape complet racit :)