Strudel Cu Mere
Sursa Strudel cu mere
articol scris de retetecalamama blog retetecalamama.ro
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
In patiseria clasica austro ungara, strudelul cu mere - numit la Wien apfel-strudel si la Budapesta alma-retes - este, probabil, desertul cel mai raspandit si agreat. Nu este greu de facut, e gustos si aromat, cu putine ingrediente, doar tehnica intinderii foii de aluat, care trebuie sa fie atat de subtire, spune traditia, incat sa poti citi ziarul prin ea, este putin mai pretentioasa, dar numai pana cand reuseste prima data. Strudelul cu mere se serveste simplu, cu schlag (frisca batuta) sau sos de vanilie (eu voi prefera intotdeauna aceasta ultima varianta):
Ingrediente:
400 de grame de faina cernuta
1 lingurita de otet
1 praf de sare
250 ml. de apa
ulei
faina pentru presarat
Umplutura:
4-5 mere acrisoare
4 linguri de gris
1 lingurita cu pudra de scortisoara
coaja rasa de lamaie (eu am pus de limette si lamaie, macerata)
stafide dupa gust
zahar dupa gust
zeama de la 1/2 de lamaie, pentru stropit merele
Preparare:
Intr-adevar, aluatul si tehnica folosita e aceeasi ca la placintei intinse iar foile obtinute vor fi fine si gustoase.
Pentru inceput, cerneti faina intr-un bol, amestecati apa, otetul si sarea si turnati la mijloc:
Se framanta un aluat neted, foarte elastic si omogen, care nu trebuie sa fie deloc lipicios (la nevoie, se mai adauga cate o lingurita de apa, sau, dimpotriva, de faina, pentru obtinerea unui aluat de consistenta plastilinei framantate bine):
Bila de aluat se unge cu ulei, se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin o jumatate de ora.
In acest timp se prepara umplutura. Se aleg merele:
Se curata de coaja, se indeparteaza casuta semintelor iar pulpa fructelor se taie in cubulete:
Se stropesc cuburile de mere cu zeama de lamaie, pentru a preintampina oxidarea. Se amesteca cu stafidele (eu am pus cam 100 de grame), scortisoara, coaja de lamaie (scortiosara si coaja de lamie sunt aromele clasice ale acestui desert, dupa gust se mai pot adauga si altele, de exemplu rom) zaharul si grisul:
Se acopera masa pe care se va lucra aluatul cu o fata de masa de bumbac:
Se presara fata de masa cu faina:
Aluatul se aseaza pe masa:
Se intinde cu sucitorul, atat cat se pote subtia prin aceasta tehnica:
Se baga mainile sub foaia de aluat si cu dosul palmelor se incepe intinderea aluatului, de la mijloc catre margini. Cand mijlocul devine transparent, se aseaza aluatul pe fata de masa:
Se stropeste aluatul cu ulei, intinzandu-l cu mana pe toata suprafata (nu incercati cu pensula, aluatul e foarte fragil si se va perfora) si se trage de margini cu finete, intinzand aluatul. In final, acesta va fi mai intins decat tablia mesei:
De jur imprejurul foii de aluat, marginile vor avea o anumita grosime. Acestea se vor decupa. Aluatul se mai stropeste cu ulei.
Se aseaza umplutura la marginea mai lunga a aluatului:
Cu ajutorul fetei de masa, se incepe rularea aluatului:
Suprafata ruloului se stropeste cu ulei:
Ruloul obtinut se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt:
Se coace in cuptorul preincins la 190 de grade, pana ce se rumeneste frumos:
Se lasa sa se raceasca si se portioneaza, servindu-se alaturi de un sos dulce, frisca, sau pudrat cu zahar praf. Strudelul se poate servi atat caldut, cat si complet rece, e la fel de savuros.
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu