Strudel Cu Mere (apple Strudel)
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru ca a venit toamna. Pentru ca merele sunt dulci, aromate si crocante. Pentru ca afara e racoare si pot sa aprind cuptorul. Si, in definitiv, pentru ca imi era pofta de un strudel cu mere, vanilat si moale.
Este pentru prima oara ca fac coca asta de strudel si va spun cu mana pe inima: mi-a fost putin teama. Asta pentru ca foaia trebuie intinsa foarte foarte subtire, ca sa iasa un strudel bun. Dar se vede treaba ca m-am panicat degeaba. Reteta aceasta este excelenta: coca se intinde ca o foita fara nici o greutate. Va spun eu, de ce sa cumparati foi de placinta din comert, cand puteti sa faceti foaia asta acasa?
Strudel cu mere
Ingrediente pentru foaie:
- 300 g faina
- 30 g unt topit si racit
- un praf de sare
- aprox. 200 ml lapte
- 100 g pesmet
- 6-7 mere medii
- 150 g zahar tos
- sucul de la o lamaie
- semintele de la o pastaie de vanilie
- optional: 1/2 lingurita scortisoara
- 50 ml coniac
- 50 g unt topit si racit
Cum se face:
- Amesteca faina, untul, sarea si 150 ml de lapte. In cazul in care coca nu se formeaza sau este tare, mai adauga cate putin lapte, pana ce se formeaza o coca moale care se poate framanta. Framanta coca cateva minute, pana devine matasoasa si nu se mai lipeste de maini. Pune-o intr-un castron, acoper-o cu un prosop si las-o la odihnit la temperatura camerei pentru o ora.
- In acest timp pregateste merele: curata-le de samburi si taie-le cuburi nu foarte mari. In timp ce le tai stropeste-le cu zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca. Amesteca-le cu 1 lingura zahar si coniac. Lasa-le asa pana ce e gata coca. Strecoara merele putin de zeama in care sunt.
- Amesteca foarte bine zaharul cu scortisoara si semintele de vanilie.
- Imparte coca in doua bucati. Cu ajutorul unui sucitor intinde foaia foarte foarte bine, pana cand e aproape transparenta.
- Incalzeste cuptorul la 180 C
- Presara foaia cu jumatate de pesmet, apoi cu jumatate din zaharul aromat. Pune un rand de mere la 3 cm de una din laturile foii. Acopera merele cu coca. Intinde un nou rand de mere si ruleaza strudelul. Unge marginile cu unt topit, apoi apasa-le ca sa se sigileze si sa nu iasa umplutura.
- Continua sa pui merele si sa rotesti strudelul, pana ce se termina coca. Lipeste toate marginile cu unt topit. Pune strudelul intr-o tava.
- Repeta si pentru cea de-a doua foaie. In tava, unge cele doua strudele cu unt topit si presara-le cu zahar. Lasa-le in cuptor 40-60 minute, pana ce devin aurii.
- Cand servesti strudelul cu mere, presara-l cu zahar pudra vanilat