Strudel Cu Dovleac (pumpkin Strudel)
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am facut strudelul asta in weekendul ce tocmai a trecut. Nu stiu ce mi-a venit, ca nu era in plan. Cred ca totul se trage de la dovleacul barosan pe care l-am cumparat de la tara. Vreo 10 kile avea! Si cand am taiat din el o felie, s-a imprastiat asa o aroma dulce si buna, ca imediat m-a lovit inspiratia. Prin urmare am mai taiat o ditamai felie (prima era pentru mama) si am purces la intins si copt. Asta pentru ca n-aveam foi de placinta prin preajma, asa ca strudelul asta e facut de la coca pana la umplutura de mine :D Dar voi puteti sa trisati putin, daca n-aveti timp. Puteti folosi foile de placinta din comert.
Coca pe care am folosit-o la foaie e foarte simpla. Se face usor si se intinde subtire. Am mai facut din ea si strudel cu mere. De fapt merge umpluta cu orice: branza sarata, branza dulce, fructe ... dupa imaginatie :)
Strudel cu dovleac
Ingrediente pentru foaie:
- 300 g faina
- 30 g unt topit si racit
- un praf de sare
- aprox. 200 ml lapte
- 1 kg dovleac (fara coaja)
- 100 g unt
- 150 g zahar
- 1 lingurita esenta naturala de vanilie
- 1/2 lingurita scortisoara
Mod de pregatire:
- Amesteca faina, untul, sarea si 150 ml de lapte. In cazul in care coca nu se formeaza sau este tare, mai adauga cate putin lapte, pana ce se formeaza o coca moale care se poate framanta. Framanta coca cateva minute, pana devine matasoasa si nu se mai lipeste de maini. Pune-o intr-un castron, acoper-o cu un prosop si las-o la odihnit la temperatura camerei pentru o ora.
- In acest timp taie dovleacul fasii nu foarte groase si coace-l in cuptor la 200 C pentru 20- 30 minute (pana se inmoaie bine si se caramelizeaza putin). Pune dovleacul intr-un castron.
- Topeste untul si amesteca 50 g in dovleac. Adauga zaharul, vanilia si scortisoara. Amesteca si paseaza dovleacul cu o furculita. Poti lasa si bucatele mai mari de dovleac nepasate.
- Imparte coca in trei bucati.In timp ce lucrezi cu o bucata de coca, pe celelalte patreaza-le acoperite. Cu ajutorul unui sucitor intinde foaia foarte foarte bine, pana cand e aproape transparenta.
- Incalzeste cuptorul la 180 C
- Cu o pensula unge foaia cu unt topit. Intinde pe ea o treime de umplutura. Invarteste coca ca la o rulada. Unge marginile cu unt topit, apoi apasa-le ca sa se sigileze si sa nu iasa umplutura. Pune strudelul intr-o tava.
- Repeta si pentru celelelte doua foi. In tava, unge strudelul cu unt topit si presara-l cu zahar. Lasa-l in cuptor 40-60 minute, pana ce devine auriu.
- Cand servesti strudelul , presara-l cu zahar pudra vanilat