contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Stollen - Cozonac De Casa Nemtesc

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


mal

 

O alternativa deloc de neglijat in aceasta perioada a sarbatorilor de iarna, la cozonacul clasic (mai ales daca nu aveti timp sau nu va place sa framantati mult ), este acest STOLLEN-cozonac nemtesc la origini, plin de fructe si arome.
Desi pare greu de abordat, in realitate este mai simplu de facut decat cozonacul nostru.
Gustul difera, deoarece e vorba de aluaturi diferite (al nostru, clasic , e cu aluat dospit...acesta are aluat de consistenta checului mai degraba), insa ceea ce conteaza de fapt este cat de bun e si cat de repede sa face .
Iata ingredientele : faina 500g, unt 200 g, crema de branza  fricheso 200 g, zahar 200g, 3 oua mari (eu am folosit oua de gaina crescuta la curte cu porumb. ),  100 ml lapte dulce, samburi de nuca 100g, samburi de migdale 100g, stafide 100g, curmale taiate bucatele 100g, 5 linguri de coniac, 1 esenta de rom, coaja rasa de  la 2  portocale, 1 praf de copt, un sfert de lingurita de sare  si boabe de piper  roz (puneti piper numai daca va place )..si zahar praf vanilat 200g pentru  tavalirea  de la final.

Si iata cum se prepara :
untul, la temperatura camerei se fraca spuma cu zaharul, apoi se adauga pe rand ouale si se amesteca bine.

...se adauga crema de branza si se amesteca ...

apoi laptele....si se amesteca

urmeaza faina cernuta bine...mai intai o amestecati cu spatula si abia apoi cu mixerul

acum e vremea sa punem coniacul, romul si coaja de portocala ( ca sa se pastreze fara sa se usuce, eu dau coaja de portocala pe razatoare, apoi o amestec cu zahar si o pun intr-o cutie bine inchisa. rezista la firigider pana la 10 zile)

dupa ce se amesteca aromele se adauga fructele si samburii ...

Aluatul astfel obtinut se aseaza in forma dorita (bine unsa si tapetata cu faina ) si se pastreaza la temperatura camerei cca 1 ora.

Se coace la 180* in jur de 50-60 minute.(dupa 35 se verifica )
Caldut se tavaleste prin zaharul praf vanilat . Rezultatul e fantastic.
Ca sa stea moale,dupa ce sa raceste , e neaparat nevoie sa-l pastrati invelit sau acoperit . Eu il tin  invelit in folie alimentara.
Incercati sa preparati Stollenul , merita ! :)

 

 

 

 

 

Va doresc sa aveti bucurie in suflete si sa nu uitati sa sarbatoriti Nasterea Mantuitorului nostru Isus Hristos cu inima curata  :)!



Articol recomandat de adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com