contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Stiuca Cu Sos De Stafide

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Dezlegarea la Pește, care a început, conform calendarului creștin-ortodox român, odată cu sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică sau Ovideniile, a adus o rumoare specifică comerțului românesc. Piețele de desfacere a peștelui s-au umplut cu tot felul de varietăți de pești autohtoni sau de import. 
Cel mai apreciat lucru, mi s-a părut faptul, că de data asta, au fost puse la dispoziția consumatorului, o sumedenie de specii de pești vii (comercializate direct din acvarii special amenajate), nu numai specii de pești, prezentate pe paturi de gheață.
Faptul că eu, am ales din piața de pește a Halelor Centrale Ploiești (considerată cea mai mare piață de pește din România) un crap viu și o știucă (care n-au fost ieri în piață), m-au făcut să gătesc câteva preparate mai mult sau mai puțin ”explozive”! 
Să începem cu știuca!

Ingrediente pentru 2 porţii:
8 rondele de ştiucă tăiate de circa 1,5-2 cm grosime
½ dovlecel tăiat cubuleţe
½ dovlecel tăiat rondele de 5 mm grosime
3 fire de ceapă verde tocate mărunt
50 g de stafide
1 ardei gras roșu, galben sau portocaliu tăiat cubuleţe
100 ml ulei
½ de lămâie (zeama de la)
1 foaie de dafin
1 linguriţă de pastă de tomate
100 ml de apă (fierbinte)
sare şi piper

Preparare:
Curăţăm ştiuca de solzi, o eviscerăm, îi scoatem urechile şi o spălăm bine. Capul și coada, am pus-o deoparte pentru a face ciorba de pește. Restul de știucă, o tăiem în felii (rondele) de câte 1,5-2 cm grosime.  Asezonăm cu sare şi piper pe ambele părţi.


Încingem o tigaie cu ulei şi prăjim peştele în ulei câte 5-6 minute pe fiecare parte.


Scoatem ştiuca întrun vas termorezistent şi o păstrăm acoperit la cald.
Ceapa, ardeiul gras si dovleceii se călesc în grăsimea rămasă de la prăjirea peştelui, la foc potrivit spre mare, circa 5 minute.


Punem în tigaie dovlecelul tăiat rondele şi adăugăm şi stafidele. Prăjim încă 3-4 minute. 


Adăugăm acum pasta de tomate în care am adăugat zeama de la lămâie, 100 ml de apă şi foaia de dafin. Asezonăm cu sare şi piper, după gust.


Reintroducem în tigaie rondelele de peşte şi punem capacul şi lăsăm la foc mic să fiarbă 30 de minute.


Montăm în farfurie bucăţile de peşte, adăugăm dovleceii şi ardeiul gras din tigaie şi stropim totul cu sosul de stafide.


Putem orna cu verdeaţă şi felii de lămâie.


Ştiucă cu sos de stafide ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE: