Știți Să Prăjiți Corect Peștele?
articol scris de Marcel blog marcel-iorga.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu contează de unde ne aprovizionăm de obicei cu pește: din partidele noastre ”pasionale” de pescuit sau din magazinele și piețele de specialitate. Practic orice pește devine delicios, dacă îl prăjim.
Dar prăjirea peștelui trebuie să ști s-o faci.
Prăjirea peștelui în tigaie
După ce ați ales peștele preferat, e necesar să îl eviscerați. Desigur acest lucru nu este greu de făcut, dar trebuie o atenție deosebită mai ales dacă înotătoarele peștelui sunt mai țepoși. Deasemenea vă trebuie mai multă atenție când eviscerați peștele, pentru a nu afecta vezica biliară. Pentru că altfel, carnea peștelui o să devină amară. Pentru prăjit, capul peștelui nu ne trebuie, astfel încât, acesta în majoritatea cazurilor se taie, dar îl putem folosi la prepararea unei ciorbe de pește. Restul corpului se spală bine și se presară cu sare cu cel puțin 10 minute înainte de al prăji, pentru ca, carnea peștele își ia sarea de care are nevoie. Nu mai mult. Ci exact cât trebuie. Dar acest lucru nu e neapărat să fie strict, peștele poate fi asezonat și în timpul în care trecem carnea prin făină (panetare).
Păjirea peștelui se face cel mai bine când el e bine panetat cu făină, pentru că obținem altfel acea piele crocantă, iar peștele nu riscă să se lipească de tigaie (în cazul în care nu avem tigaie antiaderentă) indiferent cât ulei adăugați. Așa că puneți într-un bol făina și treceți prin ea toate bucățile de pește, acoperindu-le pe toate părțile. Un mod mult mai simplu și mai curat pentru bucătăria voastră, este panetarea cu ajutorul unei pungi de polietilenă, în care se pune făina și carnea de pește și se agită bine. Bucățile de pește ar trebui să nu fie prea groase, pentru că altfel carnea din interior nu se va prăji bine, iar exteriorul o să fie cam ars. Peștele mic (de gen hamsie, șprot) nu se taie – ci se prăjește întreg. Panetarea se poate face și altfel: se trece peștele prin ou bătut (un ou bătut în amestec cu două linguri de lapte), și abia după aceea se acoperă cu făină.
Carnea de pește astfel panetată se pun la prăjit într-o tigaie încinsă bine în care am adăugat ulei de floarea soarelui. Nu vă zgărciți la ulei: cel mai bine e ca peștele să fie cufundat în el până la jumătate. Cel mai important e să aveți uleiul bine încins astfel încât peștele va fi crocant pe exterior și nu va fi uleios. Prăjirea ar trebui să fie de 5-7 minute pe fiecare parte. Foarte important e să nu deranjăm peștele, până când pe parte lui de jos nu se formează coaja necesară, căci altfel bucata de pește își va pierde forma, cu consecințe fragice dacă se va sfărâma. Nu puneți capac peste tigaie. Scopul nostru este un pește prăjit nu un pește înăbușit.
Peștele se servește la masă direct din tigaie, pentru că altfel se răcește, se îmbibă cu grăsimea uleiului și nu o să mai fie atât de gustos.
Garnitura la un pește prăjit poate fi din cartofi fierți, gratinați sau poate chiar un piure de cartofi și câteva felii de lămâie, dar puteți încerca ceva mai modern. După preferințele fiecăruia!
Pește la grătar
Peștele poate fi prăjit nu numai în tigaie, ci și la grătar, așa cum face tot românul. Cel mai bine la grătar se pretează a fi prăjit un pește gras, care de obicei în tigaie se ”topește” și se transformă în bucăți neatractive și fără formă. Problema principală pe care îi macină pe toți iubitorii de pește pe grătar – peștele la prăjire se ”lipește” de grilajul grătarului. Rezultatul încercării de a desprinde peștele de grătar este întotdeauna destrămarea cărnii, pierderea de bucăți de carne și desigur pierderea aspectului. Ieșirea din impas e una singură: curățarea grilajului până la metal și ungera lui cu ulei sau cu grăsime.
Peștele pentru grătar se curăță ca de obicei, se taie în bucăți mari, tocmai pentru ca pielea prăjită să nu deformeze prea tare felia. Peștele se poate condimenta cu plante aromate sau cu felii de lămâie. Se poate freca peștele cu unt și sare cu piper. Peștele astfel pregătit se pune pe grilajul încins al grătarului și se prăjește pe jarul făcut din mangal timp de 10 minute pe fiecare parte. Dacă bucățile de pește sunt destul de groase, timpul de prăjire se mărește. Dacă totuși vă temeți că nu veți reuși cu grătarul, puneți peștele în folie de aluminiu: peștele oricum o să fie gustos!
POFTĂ BUNĂ!