Stifatho (stifado) De Pui
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am avut surpiza sa aflu ca stufatul vine,ca idee din bucataria greceasca : adica o mancare de carne, pui, peste, legume, cu ceapa, vin ,otet ,rosii si condimente.In general se foloseste carnea de vita. Cuvantul "stifado" provine din cuvantul "stufato"(care inseamna tocana) adus in Grecia de venetieni in secolul XIII, dupa caderea Constantinopolelui si inainte de invazia otomana.In versiunile mancarii din acea vreme, lipseau rosiile, care au fost aduse abia dupa descoperirea Americilor, la sfarsitul secolului al XV-lea .Nu stiu inca daca turcii au preluat reteta de la greci si daca noi am preluat-o de la turci, dar in orice caz reteta romaneasca de stufat este cel putin creativa si la fel de gustoasa.Dar sa vedem cum o fac grecii.
INGREDIENTE:
masura ceasca=240 ml
-1 kg carne de pui fara piele si os, taiata cuburi (pulpe,piept)
-1/4 ceasca ulei de masline
-750 g cepe arpagic sau cepe mici
-3-4 catei mari de usturoi taiati pe lungime
-un baton de scortisoara
-4 cuisoare
-o frunza de dafin
-1/2 ceasca (125 ml) de vin rosu
-2 cesti supa de pui sau apa
-o lingura de otet de vin rosu
-2 linguri de pasta de tomate
-2 linguri stafide
-sare,piper dupa gust
MOD DE PREPARARE:
1.Incalziti uleiul la foc peste mediu, adaugati cepele curatate de coaja si caliti-le amestecand timp de 5 minute sau pana se rumenesc .Scoateti-le pe un prosop de hartie si lasati-le sa se scurga de excesul de ulei.
2.Adaugati in tigaie bucatile de carne si rumeniti-le si pe ele, la foc mare,timp de 10 minute, pana ce lichidul lasat scade.
3.Adaugati condimentele, vinul, otetul, pasta de tomate si cele 2 cesti de supa sau apa.Aduceti la fierbere,apoi reduceti focul si lasati sa fiarba la foc mic , amestecand din cand in cand, aproximativ 15 minute. Adaugati cepele si stafidele si mai lasati sa fiarba impreuna 10-15 minute, acoperit.Scoateti batonul de scortisoara inainte de servire.
4.Serviti cu paine, orez sau cartofi.
Pofta buna !