Stelute Albe
Sursa Stelute albe
articol scris de retetecalamama blog retetecalamama.ro
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Azi am dat oficial startul pregatirilor de Craciun. Evident, vreau sa am pe platouri cat mai multe prajiturele delicioase, foarte diverse si aspectuoase, asadar, nu am cum sa-mi las toata treaba pe ultima suta de metri, pentru ca risc sa petrec Craciunul istovita, in pat. Cu un minimum de planificare, oboseala poate fi diminuata - si pentru asta am stabilit mai intai care anume prajiturele sunt cel mai "longevive", alegand sa le pregatesc pe acelea mai intai. M-am oprit asupra unor biscuitei deliciosi, care, pe masura ce sunt pastrati mai indelung, devin, parca, tot mai fragezi, pe care i-am imbracat intr-o hainuta de sarbatoare:
150 de grame de untura de porc alba, nesarata
200 de grame de zahar
1 lamaie
1 albus
330 de grame de faina (cantitatea de faina poate fluctua putin in functie de dimensiunea albusului si a lamaii)
1 plic de zahar vanilat
eu am optat, de aceasta data, pentru o glazura din 100 de grame de ciocolata alba si cateva perlute de zahar, dar, cu alte ocazii, am dar pur si simplu biscuitii cu zahar praf, sau i-am lipit cate doi cu gem de macese si i-am pudrat cu zahar dupa aceea
Ingrediente:
150 de grame de untura de porc alba, nesarata
200 de grame de zahar
1 lamaie
1 albus
330 de grame de faina (cantitatea de faina poate fluctua putin in functie de dimensiunea albusului si a lamaii)
1 plic de zahar vanilat
pentru finisat:
eu am optat, de aceasta data, pentru o glazura din 100 de grame de ciocolata alba si cateva perlute de zahar, dar, cu alte ocazii, am dar pur si simplu biscuitii cu zahar praf, sau i-am lipit cate doi cu gem de macese si i-am pudrat cu zahar dupa aceea
~ // ~
faina pentru presarat
Preparare:
Untura, zaharul si zaharul vanilat se bat spuma:
Se adauga mai intai albusul, iar dupa completa omogenizare a acestuia, se adauga zeama si coaja de lamaie, mixand bine:
Apoi se adauga faina si se amesteca totul pana la obtinerea unui aluat de consistenta destul de moale:
Aluatul se pune intr-un bol si se da la frigider pentru jumatate de ora:
Dupa trecerea acestui timp, se aprinde cuptorul, fixandu-l la 180 de grade Celsius.
Pe planul de lucru presarat cu faina, se intinde aluatul in grosime de aproximativ 3 milimetri, decupandu-se cu o forma pentru prajituri - stea (sau alta forma, dupa dorinta fiecaruia):
Stelutele se transfera cu ajutorul unui cutit (sunt fragile, atentie!) pe tava acoperita cu hartie de copt (mi-au iesit doua tavi, pe care le-am copt pe rand):
Se dau la cuptorul deja incins, pentru aproximativ 10 minute - trebuie sa ramana albe:
Cat sunt fierbinti, sunt inca moi, dar pe masura ce se racesc vor capata o consitenta de biscuite fraged si crocant. In sectiune, biscuitii sunt aerati, cu aspect sfaramicios:
Pentru a-i finisa, am topit pur si simplu ciocolata alba rupta in bucati, impreuna cu 3 linguri de apa. Am distribuit glazura cu o lingurita deasupra biscuitilor si am presarat perlutele de zahar:
Mentionez ca biscuitii pudrati cu zahar (fara gluazura, deci) se pot pastra muuult si bine intr-o cutie bine inchisa. Glazurati, nus" ce sa zic, e prima data cand ii fac asa. Sunt minunati alaturi de cafea sau ceai, au un gust pronuntat de lamaie.
Se adauga mai intai albusul, iar dupa completa omogenizare a acestuia, se adauga zeama si coaja de lamaie, mixand bine:
Apoi se adauga faina si se amesteca totul pana la obtinerea unui aluat de consistenta destul de moale:
Aluatul se pune intr-un bol si se da la frigider pentru jumatate de ora:
Dupa trecerea acestui timp, se aprinde cuptorul, fixandu-l la 180 de grade Celsius.
Pe planul de lucru presarat cu faina, se intinde aluatul in grosime de aproximativ 3 milimetri, decupandu-se cu o forma pentru prajituri - stea (sau alta forma, dupa dorinta fiecaruia):
Stelutele se transfera cu ajutorul unui cutit (sunt fragile, atentie!) pe tava acoperita cu hartie de copt (mi-au iesit doua tavi, pe care le-am copt pe rand):
Se dau la cuptorul deja incins, pentru aproximativ 10 minute - trebuie sa ramana albe:
Cat sunt fierbinti, sunt inca moi, dar pe masura ce se racesc vor capata o consitenta de biscuite fraged si crocant. In sectiune, biscuitii sunt aerati, cu aspect sfaramicios:
Pentru a-i finisa, am topit pur si simplu ciocolata alba rupta in bucati, impreuna cu 3 linguri de apa. Am distribuit glazura cu o lingurita deasupra biscuitilor si am presarat perlutele de zahar:
Mentionez ca biscuitii pudrati cu zahar (fara gluazura, deci) se pot pastra muuult si bine intr-o cutie bine inchisa. Glazurati, nus" ce sa zic, e prima data cand ii fac asa. Sunt minunati alaturi de cafea sau ceai, au un gust pronuntat de lamaie.
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu