Steak Tartar Sau Filet Américain
articol scris de wineandknives blog wineandknives.blogspot.com
controversat, exclusivist, frantuzesc, american, rus, chinez sau tatar sunt cateva din atributele cu care e cadorisit acest fel de mancare.
legenda spune ca tatari tineau carnea de vita la oblancul seii si pentru ca n-aveau timp o mancau in acest fel. il regasesti de-a lungul timpului din china pina in rusia.
in fapt, in restaurante, a aparut la inceputul secolului 20 in franta cu numele de filet américain sau steak a la américaine ca o referinta clara la hamburgerul american din carne de vita. azi el e considerat o delicatesa frantuzeasca in toata lumea. numele de steak tratar si l-a luat de fapt de la sosul tartar care se serveste alaturi sau de la ingredientele din sosul tartar care insotesc platoul.
il poti face asa:
- iei 300 de grame de carne de vaca, roaga macelarul sa-ti dea o bucata buna fara zgarciuri sau grasimi. il tai de satar sau la robot cat de marunt poti
- il amesteci cu 2 galbenusuri, 1 ceapa mare maruntita bine, sare, piper si boia. daca ti se pare prea legat adauga si niste unt sa-l mai inmoi putin.
- pune-l pe farfurie insotit de sare, piper, boia, ceapa, capere si castraveti murati astfel incat cine il vrea mai condimentat sa poata adauga ce-si doreste.
serveste-l cu paine proaspat prajita si unt. recomandat e un vin rosu, puternic, sec si la temperatura camerei.
à votre santé.