Spuma De Ciocolata In Straturi
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Dragii mei, pentru ca, dupa cum deja ati aflat, ziua mea de nastere de anul asta a fost cam "ploioasa" si la propriu si la figurat :))) ...si n-am avut deloc stare sa pregatesc vreun tort, vreo nebunie (aveam idei o mie, da' degeaba :D) ...am ales, totusi, un desert simplu, pe care l-am "asamblat" cat de festiv am putut :P ...ca sa ne sarbatorim frumosii ani petrecuti impreuna...eu si sotul meu iubit :)
...si bine-am facut, caci a fost o surpriza delicioasa, hi, hi...
Singurul inconvenient, daca pot sa-i spun asa, ar fi faptul ca aceasta reteta nu va fi pe placul multora dintre voi, deoarece contine oua crude...insaaaa, m-am gandit eu si la voi :P ...puteti sa folositi, in locul spumei de ciocolata, delicioasa crema de ciocolata de la cupola de ciocolata ;)
Va multumesc, din nou, pentru minunatele urari (si nu numai eu :P)
Ingrediente pentru 4 portii:
- 1 blat de pandispan de cacao
- 200 g. ciocolata de lapte
- 4 oua
- 2 linguri zahar vanilinat
- 400 ml. frisca lichida
- 50 g. zahar
- 1 plic praf intaritor pentru frisca
- 4 linguri ciocolata rasa sau nes
Se prepara un pandispan de cacao urmand pasii de la pandispanul simplu (cu link "in red", mai sus :P) inlocuind, dupa cum veti citi, 2 linguri din cele 5 de faina cu cacao :)
Se coace intr-o forma de copt dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt:
Se taie blatul in 8 patrate mici (in cazul meu, fiindca asa sint bolurile mele de desert :D) ...sau in cerculete, daca alegeti sa "montati" spuma intr-un pahar sau bol rotund. Cerculetele le taiati cu buza unui pahar, desigur :P
...capetii pandispanului se mananca pe loc, cu maaare pofta :)))
Se topeste ciocolata in bain-marie.
Se separa ouale; galbenusurile se bat cu zahar vanilinat.
Crema de galbenus se inglobeaza in ciocolata:
Se bat 125 ml. frisca. Se bate albusul bezea, cu zahar.
Se omogenizeaza inauntru frisca si bezeaua:
Rezulta o compozitie spumoasa, aerata:
Se da la frigider pentru cca. o jumatate de ora, timp in care restul de frisca se bate cu praf intaritor.
La mine, spuma a stat mai mult, fapt care ma bucura nespus, caci astfel va pot arata ce consistenta cremoasa si atragatoare are :P
...e atat de buna, incat va atrag foarte serios atentia sa nu gustati prea mult din ea...n-o sa va mai puteti opri :))
Se insiropeaza fiecare bucatica de blat (eu cu cafea putin indulcita :P) ...sau cu sirop de zahar ars, etc.
Se aseaza apoi straturi alternative de blat, crema si frisca (ordinea lor e chiar la alegerea voastra :P)
Se orneaza cu ciocolata rasa sau nes (da, da, eu am ales nesul :D) ...si se pastreaza la rece pana in momentul servirii:
Cu mare drag, si pentru voi...
...o bucatica :)))