Spata De Porc La Cuptor Si Cartofi Cu Rozmarin
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza
Pentru snobi si pentru ne-snobi, pentru rromi, romani, aromani, vizigoti si ostrogoti, pentru toti cei din Ro., din afara granitelor si chiar si pentru cei din Diaspora (hhmmm... hai si pentru cei care au plecat demult, au gasit secretul fericirii vesnice si ma ataca pentru ca folosesc un limbaj decadent-literar si nu strict culinar!), am sa va arat o mare minunatie. O reteta de la Gordon citire, asa ca fiti cu mare bagare de seama. Taa-taaa! O suculenta si aromata Spata de porc la cuptor, yummyy.... si ca bonus... va dau si cartofii cu rozmarin, ca doar ce naiba?!, asa-s eu o "doamna!"
Asadar ingrediente:
pentru spata de porc la cuptor:
- 1 bucata de spata de porc, cam de 1,3-1,5 kg
- 3 catei de usturoi
- o legatura de frunze de patrunjel
- coaja de la o lamaie
- salvie
- ulei de masline
- sare de mare
- piper macinat
pentru cartofii cu rozmarin:
- 1 kg cartofi mari
- ulei
- 1-2 catei usturoi
- rozmarin
- sare de mare
- piper macinat
- * cantitatile sunt orientative, faceti dupa pofta inimii si dupa gust!
In primul rand dai foc la cuptor. Nu o lua ad-literam, ca in cazul asta tre' sa suni la 112. Incinge cuptorul la 240grade sau treapta 9.
Carnea de porc spalata si fara grasime, o tai in doua pe lung pentru a obtine o bucata de carne de aceeasi grosime, pe care sa o poti rula mai apoi. Sau cum zice Gordon: " faci o despicatura de-a lungul fileului, ca sa se deschida precum aripile unui fluture" .
Pe o parte o crestezi din loc in loc, sub forma de cruce, la intervale de 2-3 cm. Presari usturoiul curatat si pisat pe toata suprafata carnii. Apoi presari coaja de lamaie rasa pe razatoarea mica si te apuci serios de masat bucata de carne. Mai pui ca bonus si niste sare de mare si putintel piper proaspat macinat si masezi, masezi, masezi. Vine randul salviei, ori ai frunze proaspat tocate, ori cateva uscate....nu conteaza. Intinzi bine pe toata suprafata carnii si pui si o legatura de frunze de patrunjel tocate.
Next, rulezi strans bucata de carne, o legi fedeles cu niste sfoara (ata de bucatarie :P) si-o mai masezi putintel printre crestaturile alea cu sare de mare, piper si ulei de masline din abundenta. Dupa ce ai batucit-o bine o arunci intr-o tava unsa cu ulei.
O bagi la cuptor 15-20 minute pana se rumeneste si capata o crusta crocanta. Micsorezi focul pana pe la 160-170 grade si lasi acolo pana se coace. Daca ai termometru de carne (mi-a promis mie cineva, sper sa nu uite :P) verifici temperatura. In caz contrar...socotesti cam 25 minute pentru fiecare 450 gr de carne.
O tii la cald pana in momentul servirii.
O tai felii si o servesti langa niste varza rosie inabusita sau alegi varianta mai barbara: carnea bine facuta taiata felii si niste cartofi cu rozmarin, totul servit direct din tava, taiat la fata locului sub privirile pofticioase ale musafirilor.
Cartofii cu rozmarin se fac simplu de tot. Ii curatati de coaja, ii taiati in bucati potrivite si egale ca marime. Intr-o tava de friptura incingi niste ulei de floarea soarelui si arunci acolo cartofii taiati. Ii tii la foc mediu si ii intorci din cand in cand, pana capa o crusta aurie. apii presari sare de mare, piper, usturoiul pisat si fireze de rozmarin. Bagi tava la cuptor si lasi cam 40 minute, la foc mediu, intorcadu-i din cand in cand, pana ce devin crocati la exterior si moi si pufosi la interior.