contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Spanakopita

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Dupa ce am facut deja in primavara asta mancarica de spanac, am zis ca trebuie neaparat sa incercam si o alta reteta pe care pusesem ochii de ceva vreme. Aceste trigoane sunt de origine grecesti si pot fi un aperitiv foarte gustos ce contine o portie mare de vitamine. Iar pentru garnitura, am pregatit o varianta simplificata de tzatzichi.
Participam cu aceasta reteta la procarea Dulcea Romanie, organizata de Andreea de la Toata Ziua in Bucatarie, care are ca ingredient principal spancul.
Pentru vreo 16 bucati avem nevoie de:
  • 1 1/2 kg spanac
  • o punga foi congelate placinta
  • 300 g branza feta
  • o ceapa maricica
  • 1 ou
  • zeama de la o lamaie
  • sare
  • piper
  • ulei de masline
  • nucsoara
  • susan
Mai intai curatam si spalam bine spanacul. Apoi il oparim vreo 10 minute in apa cu sare, il scurgem si il lasam sa se raceasca. Cat spanacul se raceste tocam ceapa marunt si o calim in putin ulei. Cand s-a racit spanacul il tocam si il amestecam cu branza feta taiata cubulete, oul, ceapa calita, sare, piper si nucsoara.
Intindem o foaie de placinta si o ungem bine cu ulei de masline. Deasupra ei punem o alta foaie pe care de asemenea o ungem cu ulei peste care mai adaugam inca o foaie unsa la fel de bine. Taiem aluatul astfel obtinut in trei fasii pe latura cea mai lunga. Punem o lingura de amestec de spanac intr-un colt al primei fasii si aducem coltul celalalt peste umplutura. Impachetam in continuare in acelasi stil, pana obtinem un triunghi pe care il asezam in tava, il ungem cu ulei si presaram susan. Repetam procedeul pana terminam fie foile de placinta, fie umplutura de spanac :) La noi s-au terminat foile, iar restul de spanac l-am copt intr-un mic vas rezistent la cuptor.
Ca veni vorba de cuptor, coacem tava (tavile) de spanac la 180 de grade, cam 30 de minute, pana se rumenesc.
Optional, pentru sosul tzatzichi am amestecat iaurt mai gras cu ulei de masline, sare, piper si marar. Puteti adauga si niste usturoi pisat si asta-i tot.
Spanakopita e mult mai buna calduta, asa ca nu asteptati mult dupa ce le scoateti de la cuptor :)