Spanakopita Vegana
articol scris de inatodoran2 blog floridecires7.blogspot.com
Imi doresc de foarte multa vreme sa experimentez cu aceasta reteta si am reusit in sfarsit ieri sa o fac. Ma declar o mare fana a spanacului dar cred ca ati observat asta deja, din nenumaratele retete cu spanac de pe blog. Pornind de la reteta ovo-lacto vegetariana a acestui preparat, am facut unele transformari si am obtinut o delicioasa varianta de post. Delicioasa am zis! Asa a decretat si Anais, care a mancat-o cu mare pofta (umplutura, caci foile nu i-au fost pe plac). Ca singur sfat va recomand sa o consumati cu o salata de rosii (contin vitamina C) pentru o absorbtie mai buna a fierului (din spanac) in organism.
Spanakopita vegana – preluata cu modificari de la Sabina
- 1 kg spanac proaspat
- 500 g tofu simplu in saramura (de la firma Inedit)
- 1 legatura ceapa verde sau 1 ceapa mare taiata marunt
- 1 legatura de patrunjel tocat
- 1 lg seminte de chia rasnite (sau seminte de in rasnite) si amestecate apoi cu 1/4 cana de apa (inlocuitor pt oua)
- ulei de masline
- 1 pachet foi de placinta
- optional sare
- Spanacul se curata, se spala si se fierbe aproximativ 5 minute. Se scurge de apa, se lasa la racit, apoi se toaca marunt.
- Ceapa taiata, tofu faramitat, patrunjelul, semintele de chia (transformate intr-o pasta de consistenta albusului de ou) si spanacul tocat se amesteca intr-un bol.
- Intr-o tava (eu am folosit tava mare a aragazului) se suprapun foi de placinta unse cu ulei de masline. Se pune umplutura, se niveleaza si se continua cu foile unse si suprapuse. Ultima foaie se va unge cu ulei.
- Placinta se taie felii si se da la cuptor la 180 grade C pentru 30-35 minute sau pana cand este rumena.
- Se consuma calda sau rece cu salate alaturi.
Pofta buna!
Nota!
Pentru copiii sub un an nu se va mai adauga sare iar tofu va fi lasat la desarat in prealabil.