contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Spanakopita Sau Placinta Cu Spanac Si Branza Feta

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza

    Tineti minte ca v-am povestit acum ceva vreme despre faptul minunat care se petrecu, cum ca al meu drag husband, mi-a adus in dar doua carti. Ei bine, pe langa Bucatele noastre, mi-a mai adus si Bucataria lumii. Da! chiar aceea, a lui Gordon Ramsay. Ce sot am! Sunt norocoasa, mi-a zis cindva o prietena. Chiar asa e. Sunt!
   Si pentru ca am tot studiat-o bine cateva zile, dar neavand curajul a ma incumeta a coace de pe acolo, am tot amanat momentul. Pana cand intr-o seara m-am luminat brusc. Voiam ceva bun si care sa poata fi facuta cu ceea ce aveam prin frigider la acea ora tarzie din noapte, adica spre vreo orele 23 cam asa. 
   Astfel ca in plin elan muncitoresc, am scos foile de aluat de la congelator, apoi am pus de-o cafea si am dat drumul incetisor la cuptor. Ce a iesit? Las pe voi a decide. Spun doar atat: o savuroasa Spanakopita.
    Asadar ingrediente:
  • 2 linguri mari de ulei de masline
  • 1 ceapa mare sau 2 mai mititele
  • 500 gr spanac (ori frunze proaspete pe care le fierbeti, ori congelate asteptati sa se decongeleze)
  • un varf (generos) de cutit de nucsoara 
  • 250 gr de branza feta (daca nu va place gustul o puteti inlocui cu telemea de vaca/oaie combinata)
  • 2 oua mari
  • 200 ml smantana
  • 100 gr unt
  • 14 foi de placinta (le gasiti prin orice magazin, chiar si cel de la coltul blocului :P)
  • 50 gr muguri de pin (nu am folosit pt ca la ora aia cu siguranta era inchis la magazinul arabesc, de unde puteams a mi-i procur, so...nex time) 
    Astfel ca incingeti uleiul intr-o tigaie si la un foc moderat sotati bine ceapa tocata marunt. Adaugati putin piper si doar putina sare, pentru ca barnza pe care o veti folosi este destul de sarata. Mutati apoi ceapa intr-un bol mare in care veti adauga nucsoara, branza feta, ouale batute putin, doar cat sa se lege, smantana. Amestecati bine si adaugati spanacul. Daca folositi frunze proaspete, le fierbeti, dupa care le tocati si stoarceti bine apa. Acum ar trebui adaugati si mugurii de pin in compozitie, daca-i aveti. Lasati amestecul la temperatura camerei pana pregatiti foile. 
    Preincalziti cuptorul la 200 C sau treapta 6. Ungeti o tava termorezistenta cu unt si tapetati cu faina. Asezati 10 foi de placinta, unse fiecare cu unt topit, lasati marginile sa atirne. Apoi puneti umplutura s indoitimarginile in exces. Celelate 4 foi ramase se ung cu unt si se pun deasupra umplututrii, incretindu-le putin, pentru un aspect interesant. Se ung cu unt din belsug si se dau la cuptor pentru 50-60 minute, pana cand suprafata placintei devine aurie, rumenindu-se frumos. Pentru a verifica daca e facuta, puteti sa o incercati cu un cutit mic, umplutura nu trebuie sa fie prea moale. 
   Se serveste calda, nu fierbinte, sau si mai bine la temperatura camerei a doua zi dis de dimineata. Noi am servit-o a doua zi, cand au venit finii in vizita. Foarte buna!