Spanac
Sursa Spanac
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Spanacul este un aliment plin de vitamine si minerale, asa ca e pacat sa treaca perioada in care este curd si proaspat, fara sa facem o mancare din el. Si cum in salata de zilele trecute am pus putine frunze, restul l-am folosit pentru un pranz delicios, impreuna cu oua ochiuri, care merg foarte bine langa spanac. Deoarece spanacul un se pastraza mult dupa ce e gatit, este indicat sa pregatiti cateva doar portii, pentru 1 zi sau maxim 2.
Pentru 2 portii de spanac avem nevoie de:
- 700 - 800 g spanac proaspat
- 2 linguri faina
- 1 cana lapte
- 2 cepe verzi
- sare
- 2 linguri ulei
- 2 catei usturoi
In primul rand rupem coditele frunzelor de spanac si le spalam bine, in mai multe ape. Punem la fiert o oala cu aproximativ 4 litri de apa cu sare. Cand apa incepe sa fiarba, punem spanacul si il lasam sa fiarba aproximativ 15 minute. Dupa cele 15 minute, pastram o cana din apa in care a fiert spanacul si il punem intr-o sita sa se scurga si sa se raceasca.
Cand spanacul s-a mai racorit si s-a scurs bine, il tocam marunt. Tocam marunt ceapa si o calim in cele 2 linguri de ulei timp de cateva minute, dupa care adaugam spanacul. Amestecam cele 2 linguri de faina cu laptele rece si turnam peste spanac. Avem grija sa amestecam des si sa adaugam din cand in cand din apa in care a fiert spanacul, pentru ca mancarea are tendinta sa se lipeasca de cratita.
Aruncam in cratita si usturoiul taiat rondele si lasam sa dea cateva clocote, potrivim de sare si spanacul este gata.
Putem servi spanacul cu ochiuri facute in teflon, ca sa nu punem decat o lingura de ulei, si retinem ca spanacul simplu are aproximativ 75 calorii la 100 grame, iar un ou ochi are cam 100 calorii.