contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Spanac Cu Lamiie (λεμονατο)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Planta de cultura la noi in tara, spanacul este o sursa excelenta de fibre, vitamina K, minerale precum calciu, fier, magneziu si mangan.
Un foarte bun antioxidant, antiviral si imunostimulent, spanacul contribuie la protectia impotriva bolilor de inima si cancerelor, in special impotriva cancerului la plamin, sin si col uterin.
Iar prin faptul ca in spanac gasim si mult acid folic, vitamina foarte importanta printre altele pentru functia cognitiva a creierului, acesta previne aparitia sclerozei.
Spanacul este bogat si in vitamina A si compusii acesteia cum sint beta-carotenul, zeaxantina, luteina sau carotenoidele atit de importante pentru vedere.
Mai mult, contribuie la mentinerea sanatatii pielii, mucoaselor, singelui, muschilor si nervilor. Este o sursa de energie pentru organism, mentine buna functionare a ficatului si regleaza nivelul grasimilor din singe.
Spanacul aduce foarte multe beneficii sanatatii iar daca stim sa il gatim in retete inteligente cu atit mai mult va contribui la o sanatate de fier.
Va sugerez o reteta de spanac gatit cu ulei de masline si cu un adaos de zeama de lamiie, asa cum l-am gatit eu.


Ca sa obtineti patru portii folositi:
- o punga de 0,450 kg de spanac Dujardin
- o ceapa
- 1/2 ceasca ulei de masline
- doua cesti apa (zeama de carne)
- doua oua
- o lingura pasta de rosii
- o legatura de patrunjel verde
- zeama de la 1/2 lamiie

Ceapa se curata si se toaca marunt apoi se rastoarna in tigaia in care in prealabil am incins uleiul de masline.
Cind a capatat o culoare aurie se adauga spanacul, deasemeni tocat (cel pe care vi-l recomand eu este deja tocat).
Se adauga doua cesti de apa in care am dezlegat in prealabil pasta de rosii si se da la cuptor pina incepe sa fiarba in clocote. Intre timp se toaca patrunjelul, apoi se bat intr-o farfurie cele doua oua.

Se adauga intii patrunjelul, amestecindu-se pentru incorporare, apoi se toarna ouale incet si se amesteca continuu pentru ca acestea sa se omogenizeze in compozitie sub o forma legata. Se drege de sare, dupa gustul fiecaruia, apoi se stoarce o jumatate de lamiie.
Zeama obtinuta se toarna peste spanac si se incorporeaza.

Se pune pentru inca vreo 10 minute vasul in cuptor pentru ca zeama sa scada lasind o compozitie viu colorata, rumenita.

Acest fel sanatos de mincare se poate servi atit rece cit si calda, in combinatii cu felii de mamaliga rece, sau cu piine neagra, impreuna cu felii de brinza sau cu citeva masline alaturi. Rezultatul va fi unul de succes.