Spaghetti Cu Ciuperci, Bacon Si Smintina (alla Boscaiola )
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cind vine vorba despre retetele de paste, iau nastere adevarate dispute intre "specialistii culinari" prezenti pe net.
Carbonara nu seamana cu carbonara, spaghetele milaneze nu sint conforme cu reteta, reteta de bologneze seamana cu cea de milaneze, si tot asa.
In ce ma priveste, nu tin cont de nici o reteta.
Spaghetele imi plac asa cum le gatesc eu iar arbitrul de calitate este sotul meu. Insa nu este usor sa ii satisfaci exigentele, in plus, nici prea multe experimente nu accepta. Dar cind ii place o anumita reteta puncteaza: "daca retii cum ai facut-o pe asta, sa o mai faci si altadata".
Asa ca, m-am hotarit sa notez reteta de fiecare data cind rezultatul este satisfacator.
Astazi este rindul spaghetelor cu ciuperci, bacon si smintina (alla boscaiola).
O reteta simpla, gustoasa, rapida, cu un echilibru caloric satisfacator.
Ingrediente pentru doua portii:
- 250 grame spaghetti nr. 5 Barilla (1/2 cutie)
- 250 grame ciuperci
- 100 grame bacon (poate fi si sunculita taraneasca)
- 2 linguri smintina
- 2 - 3 linguri ulei de masline
- citeva frunze busuioc verde
- 50 grame parmezan
Intii se pune apa la fiert adaugindu-se o priza de sare si un strop de ulei, pentru ca spaghetele sa nu se lipeasca intre ele. Cind apa da in clocot se adauga pastele pentru citeva minute (asa cum scrie pe cutie). Noua ne plac mai moi asa ca incalc recomandarea producatorului lasindu-le sa fiarba trei - patru minute suplimentar.
Se spala ciupercile apoi se curata, dupa care se taie in bucati portivite.
Intr-o tigaie se pun la incins 2 - 3 linguri ulei de masline in care se vor cali ciupercile pina se evapora tot lichidul pe care il lasa. Se presara sare si piper dupa gust, amestecindu-se din nou pentru uniformizarea aromei.
Cind zeama lasata de ciuperci a scazut aproape in totalitate, se adauga baconul taiat suvite, gatindu-se impreuna pentru aproximativ 5 minute.
Dupa ce sunca este rumena se toarna smintina, amestecindu-se totul cu grija pina scade sosul.
Se indeparteaza vasul de pe foc, se toaca marunt citeva frunze de busuioc proaspat si se presara deasupra, amestecindu-se usor pentru ca aroma busuiocului sa patrunda in toata compozitia.
Se scurg spaghetele de apa in care au fiert apoi se rastoarna intr-un vas adaugind sosul cu bacon si ciuperci deasupra. Se mai impinge vasul pe foc mic pentru doua minute, suficient ca sa se combine totul intr-un preparat apetisant.
Se portioneaza pe farfurii presarindu-se deasupra parmezan ras, pentru a conferi un gust dulce - picant inegalabil preparatului, cerind sa fie combinat cu un pahar de Cabernet Sauvignion sau cu un Pinot Noir. Mie imi plac amindoua dar si mai tare imi place un pahar de Feteasca. Deci, Feteasca sa fie.
Carbonara nu seamana cu carbonara, spaghetele milaneze nu sint conforme cu reteta, reteta de bologneze seamana cu cea de milaneze, si tot asa.
In ce ma priveste, nu tin cont de nici o reteta.
Spaghetele imi plac asa cum le gatesc eu iar arbitrul de calitate este sotul meu. Insa nu este usor sa ii satisfaci exigentele, in plus, nici prea multe experimente nu accepta. Dar cind ii place o anumita reteta puncteaza: "daca retii cum ai facut-o pe asta, sa o mai faci si altadata".
Asa ca, m-am hotarit sa notez reteta de fiecare data cind rezultatul este satisfacator.
Astazi este rindul spaghetelor cu ciuperci, bacon si smintina (alla boscaiola).
O reteta simpla, gustoasa, rapida, cu un echilibru caloric satisfacator.
Ingrediente pentru doua portii:
- 250 grame spaghetti nr. 5 Barilla (1/2 cutie)
- 250 grame ciuperci
- 100 grame bacon (poate fi si sunculita taraneasca)
- 2 linguri smintina
- 2 - 3 linguri ulei de masline
- citeva frunze busuioc verde
- 50 grame parmezan
Intii se pune apa la fiert adaugindu-se o priza de sare si un strop de ulei, pentru ca spaghetele sa nu se lipeasca intre ele. Cind apa da in clocot se adauga pastele pentru citeva minute (asa cum scrie pe cutie). Noua ne plac mai moi asa ca incalc recomandarea producatorului lasindu-le sa fiarba trei - patru minute suplimentar.
Se spala ciupercile apoi se curata, dupa care se taie in bucati portivite.
Intr-o tigaie se pun la incins 2 - 3 linguri ulei de masline in care se vor cali ciupercile pina se evapora tot lichidul pe care il lasa. Se presara sare si piper dupa gust, amestecindu-se din nou pentru uniformizarea aromei.
Cind zeama lasata de ciuperci a scazut aproape in totalitate, se adauga baconul taiat suvite, gatindu-se impreuna pentru aproximativ 5 minute.
Dupa ce sunca este rumena se toarna smintina, amestecindu-se totul cu grija pina scade sosul.
Se indeparteaza vasul de pe foc, se toaca marunt citeva frunze de busuioc proaspat si se presara deasupra, amestecindu-se usor pentru ca aroma busuiocului sa patrunda in toata compozitia.
Se scurg spaghetele de apa in care au fiert apoi se rastoarna intr-un vas adaugind sosul cu bacon si ciuperci deasupra. Se mai impinge vasul pe foc mic pentru doua minute, suficient ca sa se combine totul intr-un preparat apetisant.
Se portioneaza pe farfurii presarindu-se deasupra parmezan ras, pentru a conferi un gust dulce - picant inegalabil preparatului, cerind sa fie combinat cu un pahar de Cabernet Sauvignion sau cu un Pinot Noir. Mie imi plac amindoua dar si mai tare imi place un pahar de Feteasca. Deci, Feteasca sa fie.