Spaghete Cu Sos Napolitan
articol scris de Ionela blog ioana-retetecalamamaacasa.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
V-am spus deja ca eu gatesc destul de des spaghete, nu? De aceasta data am ales un sos specific italian, care este de fapt cel mai simplu sos pentru spaghete, baza tuturor sosurilor care deriva din acesta.
Sosul Napolitan se face din:
1. 3 linguri ulei de masline
2. 1 ceapa taiata marunt
3. 2 catei de usturoi pisati
4. 1 tija de telina verde, tocata marunt (eu nu am avut)
5. 400 g rosii din conserva tocate sau 900 g rosii decojite, tocate
6. 2 linguri pasta de tomate
7. 1 lingurita de zahar
8 busuioc uscat (dar se poate si fara).
In plus, avem nevoie de 300 g spaghete.
Prodecam astfel:
- intr-o tigaie incingem uleiul si adaugam ceapa, usturoiul si telina, care se calesc 3-4 minute, pana se inmoaie.
- se adauga apoi rosiile decojite si tocate marunt (eu le-am dat pe razatoare), pasta de tomate desfacuta cu un pahar de apa, un praf de sare si zaharul.
Nota: iubitul meu fiu nu apreciaza spaghetele dietetice, asa ca am fost nevoita sa adaug in sos si o mana de muschiulet afumat. Ar fi trebuit sa calesc muschiuletul la inceput, si apoi sa il scot, pentru a-l adauga la sfarsit. Dar l-am aruncat pur si simplu in sos, dupa ce acesta era aproape facut, pentru a satisface nevoia de proteina a progeniturii mele. Tin sa subliniez ca muschiuletul nu era prevazut in reteta originala.- fierbem sosul acoperit, la foc mediu spre mic, 15-20 min., pana acesta scade si fierb legumele bine. Dupa ce stingem focul, apaugam un praf de busuioc, si mai lasau acoperit cateva secunde.
- spaghetele fierte le amestecam cu intreg sosul.
- cand servim, radem branza de oaie pe deasupra (sau de oricare avem) sau chiar parmezan, daca avem.
Le putem servi si ca atare, fara ploaia de branza, dar sa stiti ca sunt mai gustoase asa.
Pofta buna!