contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Souffle De Cartofi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza

   Am facut de nenumarate ori souffle de cartofi. Un preparat usor si foarte gustos, dar incredibil de sensibil. Imediat ce pocnesti cratita, imediat ce simte curent de are, rece sau cald, un tipat de copil prin preajma soufle-ul se prabuseste. Nicicand nu mi-a iesit un souffle demn de un mic shooting. Si asta nu numai pentru ca isi prabusea maretia sub ochii mei isterici, ci mai ales pentru ca nu aveam o craticioara simpatica care sa ii puna in evidenta delicata dar temporara splendoare.
    Insa, dupa pricipiul " ai gria ce-ti doresti", cineva mi-a adus cadoul potrivit la momentul potrivit. O craticioara rosie ca focul, ce are sigur pe "vino-ncoa". Multumesc Carmen, love you!
    Asa ca aseara am inagurat-o! Cum altfel decat cu un souffle de cartofi, care culmea chiar a fost atat de binevoitor cu mine incat a stat si pentru cateva foto. Se pare ca i-a placut si lui craticioara in care l-am asezat spre mare fala. Dar gata povestea sa trecem la fapte.
Asadar ingrediente:

  • cativa cartofi albi, vreo 5-6 foarte mari
  • o ceapa potrivita
  • citeva felii de bacon, sunca sau ce altceva creeaza placere papilor voastre gustative
  • cateva linguri de ulei
  • 3 oua
  • 1/2 plic praf de copt
  • 3 linguri smantana
  • 50 ml lapte
  • unt si putin malai pentru tapetat

     Cratofii curatati de coaja se pun la fiert in apa cu sare si se firb pana se inmoaie. Apoi se scurg si se piseaza, ca pentru un piure, impreuna cu smantana, laptele si galbenusurile. Ceapa se toaca si se caleste in putin ulei pana se inmaoie bine si devine aurie. Peste ea se adauga si bacon/sunca taiata cubulete potrivite si se mai lasa putin la foc mic. Se scurg de surplusul de ulei si se pun peste cartofi. Se amesteca bine si se adauga si praful de copt.
   Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se adauga in final peste cartofi, amestecand usor. Se tapeteaza vasul cu unt si putin malai si se toarna compozitia care se va preda mai apoi cuptorului incins si sa va lasa acolo la foc moderat pana se va inalta si rumeni frumos.
   Se va scoate craticioara cu grija mare si liniste desavarsita si se vor trage cateva cadre.
   Next... se consuma souffle-ul caldut si cu moderatie.
  Pofta buna!