Sos Tsatsiki
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
In ultima vreme, m-am dat pe mancarica mediteraneana, gustoasa, usoara, de vara. Nu puteam rata sosul-salata, ei da, faimosul tsatsiki, prima oara cand l-am gatit si ma intreb ce-oi fi asteptat pana acum. E delicios, ca sa-i simtiti aroma si gustul cum trebuie, e musai sa-l gatiti cu vreo ora inainte de a-l manca ca sa se imbibe toate ingredientele si aromele intre ele.
Ne trebuie:
- 500 g iaurt gras
- 2 castraveti verzi potriviti
- marar verde tocat marunt
- pasta de usturoi
- ulei de masline
- zeama de lamaie
- 1/2 lingurita chimen macinat (tura asta am uitat pur si simplu sa pun dar eu una sunt fan chimen)
- sare, piper
Decojim castravetii, ii taiem pe jumatate si ii scobim de seminte (cu o lingurita merge cel mai bine).
Feliem castravetii, in reteta clasica se dau pe razatoare, eu am preferat de data asta doar sa-i feliez subtire. Ii saram si ii lasam nitel sa lase apa, cam un sfert de ora. Inainte de a-I folosi, ii mai scurgem o data – altfel sosul devine cam….apos.
Amestecam castravetii cu putin ulei, adaugam iaurtul, pasta de usturoi, mararul, sarea, piperul, chimenul si zeama de lamaie.
Omogenizam sarguincios si dam sosul nitel la frigider. Racoritor si hranitor!