Sos "salsa" Pentru Iarnă
Sursa Sos "salsa" pentru iarnă
articol scris de Ionela blog ioana-retetecalamamaacasa.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Va prezint azi un amestec picant delicios, care poate fi folosit atât ca sos pentru fripturi, cât şi ca sos pentru pizza, spaghete, tocăniţe, etc. Eu l-am facut din câteva legume pe care le-am avut la îndemână, dar voi puteţi mări cantităţile, atât cât vă doriţi.
Am folosit:
1. 2 kg roşii coapte şi decojite
2. 1/2 kg ardei capia
3. 3-4 ardei graşi (voi mergeţi pe câte 1/2 kg de din fiecare legumă folosită, deşi eu nu am avut cantităţi exacte)
4. 3-4 gogoşari
4. 3-4 gogoşari
5. 1/2 kg ceapă (albă şi roşie)
6. 1 buc. căpăţână de usturoi
7. 1 buc. de ţelină potrivită (de la care folosim atât rădăcina, cât şi frunzele)
8. 1-2 linguriţe boia de ardei (eu am folosit dulce) şi sare după gust.
Procedăm astfel:
- roşiile le spălăm şi le coacem pe grătar (sau pe o tavă, în cuptorul de la aragaz), după care le decojim şi le mărunţim în robotul de bucătărie sau le dăm prin maşina de tocat;
- mărunţim în robotul de bucătărie (sau le dăm prin maşina de tocat) toate celelalte legume (ardeii, gogoşarii, ceapa, ţelina) şi le adăugăm peste roşiile tocate;
- usturoiul îl curăţăm şi îl trecem prin presa de usturoi (sau îl tocăm odată cu celelalte legume);
- adăugăm în final boiaua de ardei şi sarea peste legumele tocate mărunt, amestecăm bine totul şi punem acest amestec în borcanele în care dorim să conservăm sosul;
- strângem bine capacele borcanelor şi le fierbem la bain-marie (pe foc, într-o oală mare cu capac, plină cu apă care trebuie să acopere borcanele, aproximativ 20 de min. din momentul în care apa începe să clocotească);
- după ce stingem focul, dăm oala cu borcane într-un loc ferit şi o lăsăm să se răcească bine (atenţie: nu scoateţi borcanele înainte ca apa în care acestea au fiert să se fi răcit!) deoarece procesul de sudare a capacului durează până ce acesta s-a răcit complet.
Depozităm unde dorim aceste borcane şi le folosim cu încredere la prepararea oricărui sos care să necesite astfel de legume (în afara sosurilor albe, desigur)!
Prpbabil că acest tip de sos ar trebui să fie şi mai picant (cu piper sau alte condimente) însă eu şi familia mea nu preferăm preparatele picante, aşa că am optat pentru un sos mai soft. Oricum, cu atât de mult usturoi, sosul a ieşit destul de picant pentru gustul meu.Este oricum un sos delicios, care vă scuteşte de complicaţii pe timpul iernii, când nu mai aveţi poate chef să alergaţi prin magazine la fel ca vara, pentru a procura un sos picant şi savuros!