Sos Pesto
articol scris de hobbybucatar blog
Mod preparare:
Un sos mai simplu decat atat nu se poate. Scoate mojarul si asaza-l pe masa de lucru. Spala busuiocul si toaca-l. Curata doi catei de usturoi, apoi caleste usor si foarte repede, intr-o tigaie de teflon, 20 g seminte de pin. Pune in mojar cateii de usturoi zdrobiti, adauga treptat cand busuioc tocat, cand semnite de pic un pic prajite, cand ulei. Rade parmezanul intr-un castronel si adauga in sosul pesto si parmezan, din cand in cand. Daca mai simti nevoie, mai adauga si ulei de masline. Nu te ingrijora: un sos pesto reusit poate fi cremos, cumva “untos”, dar deopotriva si usor “branzit”, ca si cum s-ar fi taiat.
Sosul se serveste simplu cu paste sau se poate adauga la diverse tipuri de carne, legume sau peste file.
Partea proasta e ca in Romania nu gasesti seminte de pin! (inlocuieste-le cu miez de nuca, asa fac pastele cei de la „Fru-fru“). Zau daca am vazut vreodata seminte de pin prin magazine, si am cautat, vorba ceea, de mi-au sarit ochii din cap! Cineva, pe un forum, zicea mai demult ca s-ar gasi pe la Auchan. Eu una n-am gasit nici acolo, desi am umblat prin mai toate super si hiper-marketurile in cautarea delicatesei. Adevarul e ca si in straintate e scump. Eu mi-am adus mereu de pe unde am fost: din Spania, Franta sau Italia. (Si doar in Spania le-am gasit la un pret acceptabil...) Acum, fiecare dupa posibilitati. Mie mi se pare ca nuca face sosul mai satios si ii da un gust mai puternic. In plus, nucile au mult magneziu!
Reteta recomandata de HobbyBucatar.blogspot.com