contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sos De Mere Si Gutui

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Fetita mea ar manca orice cu sos. Astfel, cand ii pregatesc un pastrav la cuptor ii fac mereu si un sos simplu de mere sau sos de mere cu gutui. Brusc pestele parca e mai bun si aluneca mai bine.
4 portii:
4 mere rosii
2 mere galbene
2 gutui
Merele spalate, intregi, in coaja se aseaza in aparatul de gatit pe aburi. Gutuile se taie felii de aprox. 1,5 cm si se intrepatrund cu merele. Se pun pe aburi aproximativ 20 min. Daca merele se fac mai repede, se scot din aparat si se mai lasa gutuile pana se inmoaie. Cand toate fructele sunt gata, se decojesc, se curata de cotor si samburi, dupa care se paseaza cu blender-ul pana ajung la consistenta unui sos. Si gata! Acest piureu de fructe poate fi servit si bebelasilor de 6 luni - il vor devora!

De ce am ales Gutuile?
Proaspete sau prelucrate, gutuile sunt o sursa semnificativa de zaharuri simple, usor asimilabile, elemente minerale si vitamine. Continutul ridicat de substante pectice, concentrate mai ales in coaja, le confera un grad mare de gelificare.
In plus, pectina are un rol important in reducerea colesterolului, a riscului de boli grave cardiovasculare si in eliminarea din organism a substantelor toxice, in special a metalelor grele.
Valoarea nutritionala la 100g fruct
Carbohidrati - 15,3 g; Zahar - 12,53 g; Fibre - 1,9 g; Grasimi - 0,10 g Proteine - 0,4 g; Apa - 83,8 g; Vitamina A - 40 mg; Vitamina B3 - 0,2 mg; Vitamina B6 - 0,04 mg; Vitamin B9 - 8 mg; Vitamina C - 15,0 mg; Calciu – 8 mg; Fier - 0,7 mg; Magneziu - 8 mg; Fosfor -17 mg; Potasiu - 197 mg; Sodiu - 4 mg; Valoare energetica - 60 kcal (240 kJ)
Medicamentul toamnei
Pentru ca toamna s-a instalat deja, iar virozele respiratorii au inceput sa ne dea tarcoale, specialistii in fitoterapie recomanda consumul zilnic de gutui. Acestea nu doar ca ne feresc de raceli, dar previn anemia si stimuleaza pofta de mancare.
O gutuie pe zi ne tine departe de inflamatiile gatului, destul de frecvente in sezonul rece, iar semintele macinate au un efect calmant extraordinar in caz de tuse si bronsita.
37%din doza zilnica recomandata de vitamina C au 100 g de gutui
In conditiile in care un singur fruct poate ajunge la 800 de grame, rezulta ca o gutuie pe zi acopera tot necesarul de vitamina C.
Sursa: http://www.csid.ro/dieta/cura-de-gutui-aur-curat-pentru-sanatate-3278780/