Sos Bolognese
Sursa Sos bolognese
articol scris de corineamtu blog Bukatar Amator
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sosul bolognez este un sos consistent și gustos, care se combină bine cu orice fel de paste, și merge perfect cu lasagna. Există multe variante ale acestui sos, însă mie rețeta asta îmi place cel mai mult. Conține carne tocată de preferință de vită sau în amestec cu porc ca să nu fie foarte gras și multe roșii sau bulion, alături bineînțeles de ceapă, usturoi, țelină și morcovi. Ca și ierburi aromate, îmi place să pun salvie și rozmarin pentru că aromează bine carnea tocată. Roșiile din sos merg bine cu busuiocul, a cărui aromă se îmbină perfect cu a salviei și a rozmarinului. În rest, sare și piper după gustul fiecăruia.
Cantități pentru 4-6 porții:
500 g carne tocată de porc și vită sau doar vită
1 morcov mediu
1-2 tulpini de țelină sau 100 g de rădăcină
1 ceapă (medie)
3 căței de usturoi (sau după gust)
1/2 linguriță salvie
1/2 linguriță rozmarin
1/2 busuioc
1 lingură de zahăr
2 conserve de roșii bucăți
200 ml bulion
50 ml ulei de măsline
sare și piper
Se curăță legumele de coajă și se taie în cubulețe mici. Se pun mai întâi la călit ceapa, morcovul și țelina, iar după 3-4 minute se adaugă usturoiul mărunțit.
După ce legumele s-au înmuiat bine se adaugă carnea tocată și se prăjește până când își schimbă culoarea.
Se adaugă apoi roșiile cubulețe, bulionul, ierburile aromate, zahărul (pentru a reduce din aciditatea roșiilor), sarea și piperul și se lasă să fiarbă împreună cam 15-20 de minute, la foc mic.
După cele 20 de minute sosul scade puțin, însă va avea consistența potrivită atât pentru lasagna, cât și pentru paste.