Sorbet De Caise In Piersici Prajite
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Se implinesc 100 de ani de la nasterea celebrei Juliei Child, si am vrut sa prepar si eu o reteta de-a ei.
Prima data m-a inspirat Ana,care nu a gasit compot de caise ca si mine, ci de piersici ;-) Nu-i bai, ideea de baza s-a pastrat, iar numele Juliei Child a fost aparat ;-)
Si, cum stiti ca mie imi place sa ma complic, am vrut sa fac ceva diferit, astfel ca in loc de cupe de inghetate obisnuite, de sticla,mi-am zis ca tare bine ar merge sorbetul acesta cu...piersici...ha,ha,ha :D
Diferenta dintre sorbet si inghetata e urmatoarea: sorbetul se face din piure de fructe cu apa sau sirop, iar inghetata se face cu lapte, oua, smantana, mascarpone s.a., in general cu grasimi. Si nu-ti trebuie obligatoriu masina de inghetata, ca sa-ti iasa reteta, ci pur si simplu, poti sa o faci si fara, numai ca trebuie sa invarti din cand in cand in ea ca sa dispara acele de gheata. Sau poti sa nu invarti deloc si sa uiti de ea pur si simplu in congelator pana se face beton, oricum se va topi in gura. ;-))))
Sorbet de caise a la Julia Child
Ingrediente:
600g caise din compot(470g),
o cana de sirop,
o jumatate cana zahar,
1 lingura zeama de lamaie/lichior de migdale Disaronno,
o lingura esenta de alune/samburi de caisa macinati,
2 albusuri.
Se scurg caisele din compot, (-am avut un compot mare de 870ml, dar doar 470g au fost caise)se pastreaza siropul si se paseaza caisele.
Apoi se adauga siropul, zaharul(am pus doar jumatate din cantitatea data, deoarece siropul de caise a fost foarte dulce) , samburii de caisa macinati si lichiorul de migdale- nu am avut lamaie si nici esenta de alune :( Dar samburii de caisa sunt atat de aromati, incat nici nu era nevoie de esenta...iar alcoolul i-a dublat aroma ;-)
Am batut spuma tare albusurile, le-am adaugat in compozitie,
am amestecat bine si am turnat-o intr-o cutie...tot de inghetata.
Dupa cele 30 de minute la frigider, am bagat cutia in congelator si am amestecat de doua ori la interval de o ora pentru a sparge acele de gheata. De dimineata am pasat din nou cu furculita intreaga compozitie si am lasat-o pana cand iar a inghetat bine.
Pentru piersicile prajite m-am inspirat de la Yvonne, Micul, careia ii multumesc :* <3
4 piersici,
30g unt,
30g zahar brun,
10 ml apa.
Intr-o tigaie se pune untul, cand s-a topit se adauga zaharul, apoi piersicile taiate in doua, curatate de coaja si samburi, se trag in tigaie pana cand se caramelizeaza zaharul.
Se scot din tigaie, apoi se adauga apa si se lasa pana cand se transforma in caramel.
Dupa ce s-au racit piersicile se umplu jumatatile cu sorbetul de caise,
se toarna sirop caramel si eu am rasnit niste zahar brun cu scortisoara pe deasupra. Darele rosii s-au scurs din piersica, n-am avut ce face...
sau o varianta mai comerciala :P
si varianta fara piersica:
Din pacate, la Timisoara au fost peste 37 de grade si desi am incercat in trei momente diferite ale zilei sa fac niste poze mai reusite preparatului, nu am reusit ca s-a topit si scurs sorbetul de la primul blitz...:( cred ca a fost prea cremos ;-)