Somon Si Creveti Cu Sos De Calmari
articol scris de radupopovici blog reteteleluiradu.ro
Aceasta reteta este gatita de mine acum peste 3 ani. Nu stiu cum s-a facut de nu i-a venit randul, pana astazi, sa fie publicata. Este interesanta, caci combina pestele cu fructele de mare, iar preparatul final este deosebit de gustos si chiar decorativ.
Astazi, dupa 3 ani de gatit, as prezenta-o altfel (vezi ultimul paragraf de la Sfaturi).
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
2 medalioane de somon, circa 200 g in total
6 creveti cruzi, decorticati si curatati
6 inele de calmari, tocate
6 inele de calmari întregi
3-4 linguri de ulei de masline
200 ml smantana 32% grasime
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, pisati
5-6 fire de patrunjel proaspat, tocat
1 rosie coapta, taiata rondele
100 g frunze proaspete de untisor
2-3 linguri de vinegreta (vezi mai jos)
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze de patrunjel proaspat, tocate
Instructiuni:
Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie, la foc mic-mediu. Se adauga ceapa si usturoiul, se sareaza si se gatesc, amestecand frecvent, circa 2-3 minute.
Se adauga in tigaie inelele de calmari tocate si se amesteca bine. Se gatesc ingredientele 2 minute.
Se adauga smantana si patrunjelul, se gusta si se asezoneaza cu sare (daca mai este nevoie) si piper, apoi se continua gatitul 2 minute, sau pana ce ceapa este foarte frageda, dar nu apuca sa se rumeneasca, iar calmarii sunt facuti. Se ia tigaia de pe foc, se adauga patrunjel tocat si se amesteca.
Intre timp se incinge restul de ulei in alta tigaie, se adauga bucatile de somon, se asezoneaza cu sare si piper si se prajesc cate 2 minute pe fiecare parte. Se scot si se pastreaza la cald.
Se adauga tot in cea de-a doua tigaie inelele de calmari si crevetii si se prajesc 2-3 minute, pana ce crevetii capata culoare roz-portocalie. Se asezoneaza cu sare si piper.
Se prepara rapid o vinegreta din putin ulei, suc de lamaie si sare (incercati sa faceti una mai nacrisoara, ca sa echilibreze onctuozitatea sosului). Se stropesc frunzele de untisor si feliile de rosie cu vinegreta; nu se foloseste mult dressing, ci doar atat cat vegetalele sa fie asezonate si lucioase.
Se aranjeaza pe farfurii caldute salata de uhtisor si rosie, alaturi de acestea se asaza cate un medalion de somon si jumatate din creveti si calmari, iar deasupra lor se toarna sosul de calmari. Se serveste imediat.
Sfaturi:
In loc de frunze de untisor puteti folosi frunze proaspete de rucola, spanac sau valeriana, laptuca de orice fel, sau un amestec de oricare dintre acestea.
Pe masura ce capat experienta, incep sa vad lucrurile mai corect. Cum aceasta reteta are deja vreo 3 ani, acum, cand o revad, mi-as fi dorit sa pot schimba un singur lucru. Mie imi este imposibil sa mai fac asta, dar nu si dvs. Este mai bine sa nu procedati ca mine, servind in aceeasi farfurie preparatul cald si salata. Serviti, deci, salata pe o farfurie rece, separata. Se va pastra mai crocanta si mai rece si va oferi un contrast mai bun de temperaturi cu preparatul cald.
De asemenea, puteti orna preparatul, in farfuria sa separata, cu un smoc frumos de patrunjel.