Somon Salbatic La Gratar
Sursa Somon salbatic la gratar
articol scris de Smart Gourmet blog fantasia-gourmet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu am mai postat
de mult, dar azi vreau sa postez ceva ce am mancat in iulie, anul acesta.
Nu este nimic de special
la aceasta reteta.
Totul este sa iti pice in mana un somon crescut in
salbaticie.
Respectivul somon a fost pescuit in raul Frasier, in Vancouver si
era un somon Sokay- extrem de roz la aspect, dupa cum puteti vedea si in poze.
Dificultate-simplu
Timp-30min
Cost-depinde de unde ai somonul, ca daca l-ai pescuit tu, intra in categoria “ieftin”,
daca il cumperi intri in categoria “al naibii de scump”
Ingrediente
- Un somon intreg
- 2-3 linguri de ulei de masline
- Sare de mare
- Piper
- Lamaie sau lime
- Daca vrei, mai poti pune ceva legume
pe gratar: porumb dulce, ardei gras, dovlecei, vinete, dar nu exagera, pt
ca somonul va fi absolut divin si va merita toata atentia ta
Mod de preparare
Speli si cureti
somonul ca pe orice peste, indepartezi capul-pe care il poti pune la ciorba. Pe
un fund de lemn, cu ajutorul uni cutit zdravan, tai de-a lungul sirei spinarii,
dinspre burta pestelui spre spate, ca sa obtii primul file. Al doilea, il obtii
introducand lama cutitului intre sira spinarii si jumatatea de somon ramasa. Aici,
procedeaza cu grija, tinand o mana peste sira spinarii ca sa ai stabilitate. In fine,
imi inchipui ca daca ai o asemenea frumusete de somon, te descurcurci tu sa il
tai in doua!:))
Incingi gratarul cu lemne. Dai cu putin ulei de masline pielea somonului si il pui cu partea de
piele pe gratar, pentru ca in acest fel, pielea exterioara devine crocanta si
numai buna de mancat.
Ii pui un praf de sare, storci peste el o lamaie sau o
lime si astepti sa se faca la gratar.
Este o foarte
buna idee sa inchizi cu capacul gratarul ( daca ai asemenea gratar) pentru ca in
felul asta va prinde si fum, iar gustul va fi demential.
Tips
Se serveste cu
jumatate de lamaie alaturi si ceva legume la gratar, dar nu exagera cu
legumele, pentru ca somonul la gratar merita toata atentia ta! Se pastreaza in
frigider invelit in folie alimentara si este la fel de bun rece.