contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Somon Salbatic La Gratar, Afumat Pe Lemn De Cedru

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Ori cedar planked salmon pe meleagurile acestea.
Pregatirea somonului dupa metoda de mai jos, ii da o aroma absolut speciala si macar ca fapt divers, mi-am spus sa v-o prezint rapid. Se recomanda lemn de cedru (musai netratat), artar, anin ori nuc.
Procedeul este extrem de simplu: fundul din lemn se inmoaie in apa cel putin 20 de minute, dar nu mai mult de 4 ore (apa se poate aroma cu sare, zeama de lamaie etc). Pestele file se pune cu pielea pe lemn, se condimenteaza cu sare, piper si ce va mai surade. Eu am pus si putina paprika, putin sos teriyaki si un strop de zahar brun.
Somonul din imagine este sockeye, are carnea foarte pronuntat portocalie, aproape rosie si-un gust superb. Nu ma impac cu somonul de crescatorie (gustul de chimicale predomina), asa ca-l evit sistematic, cu sockeye insa, e alta poveste. :)

Pestele, cu tot cu fundul de lemn, se pune pe gratarul incins si se coace la o temperatua medie, in jur de 25 de minute sau pana carnea se desprinde fasii. O aroma foarte puternica, de afumat, se obtine daca reusim sa ne abtinem sa deschidem capacul gratarului din minut in minut :) Ca sa fie totul spus, se tine si-o sticluta de apa la indemana. Asta in caz ca lemnul ia foc, sa-l putem stropi si potoli.
 Pestele se serveste cald, garnisit cu felii de lamaie.
Foarte special!

LE am uitat sa mentionez si hartia de cedru ( poza de mai jos nu-mi apartine)
 Am incercat-o acum cativa ani si daca ar fi sa aleg intre cele doua metode, mai mult mi-a placut somonul facut pe scandurica. :)