Somon In Crusta Cu Sos De Mustar Frantuzesc
articol scris de Marcel blog marcel-iorga.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reteta foarte simpla si foarte delicioasa. As putea spune ca practic ar putea fi chiar o reteta frantuzeasca, avand in vedere ca folosim si mustar Dijon si mustar Frantuzesc (chiar asa ii e numele si le gasim pe amandoua in Supermarketuri si nu numai). iar somonul e un peste foarte apreciat in tarile vestice.
Sa vedem de ce avem nevoie:
Ingrediente pentru 2 persoane:
2 fileuri de somon, fara piele si oase (scoatem ce mai gasim prin carne)
1 lingura de ulei de masline
½ lingurita de busuioc proaspat tocat marunt
½ lingurita de salvie proaspata tocata marunt (poate fi si uscata din plic)
1 lingura de ulei de masline
½ lingurita de busuioc proaspat tocat marunt
½ lingurita de salvie proaspata tocata marunt (poate fi si uscata din plic)
½ lingurita de cimbru uscat
1½ lingura de mustar Dijon
2 linguri de mustar Frantuzesc
100 ml de vin alb sec
½ ceapa alba mica, taiata solzisori
1-2 crengute de cimbru proaspat (sau uscat)
1 lingurita de unt
1 lingurita de amidon dizolvat in apa
200 g de orez salbatic
1 lingurita de sare grunjoasa de mare
cateva frunzulite de busuioc proaspat pentru ornare
1½ lingura de mustar Dijon
2 linguri de mustar Frantuzesc
100 ml de vin alb sec
½ ceapa alba mica, taiata solzisori
1-2 crengute de cimbru proaspat (sau uscat)
1 lingurita de unt
1 lingurita de amidon dizolvat in apa
200 g de orez salbatic
1 lingurita de sare grunjoasa de mare
cateva frunzulite de busuioc proaspat pentru ornare
Preparare:
Spalam carnea de somon, o stergem cu prosoape de hartie pentru a elimina complet apa. Cu uleiul de masline, ungem bine ambele parti ale fileului de somon si presaram peste carne un pic de sare (grunjoasa de mare). Lasam somonul deoparte pana facem pasta aromata cu care vom acoperii fileurile.
Bucatica mica e a mea, cea mare e a lui Cristi! Normal, nu? |
Intrun bol mediu, adaugam salvia, chimbrul, busuiocul si mustarul Dijon. Amestecam bine pana obtinem o pasta aromata, pasta cu care vom "masa" bine-bine, fileurile noastre.
Intindem pasta de ierburi si mustar pe ambele parti ale somonului. Pregatim o tava de cuptor. Si in acelasi timp 2 folii mai mari de aluminiu in care vom pune somonul acoperit pe pasta de mustar Dijon.
Fileul de somon il punem in mijlocul foliei de aluminiu si vom acoperi fileul bine cu folia de aluminiu, pe toate partile.
Pachetele astfel obtinute, puse pe tava de cuptor, le introducem in cuptorul pe care sa nu uitati sa-l incalziti in prealabil la 180ºC. Setati timpul de coacere la 15 minute.
OK! Avem la dispozitie aceste 15 minute, pentru a pregati sosul de mustar Frantuzesc si a fierbe orezul salbatic care v-a fi folosit pe post de garnitura!
Pentru sos:
Luam o craticioara mica si adaugam in ea vinul alb sec. Punem pe aragaz la un foc mediu, pentru a se incalzi mai repede. Cand vinul da semne ca incepe sa fiarbe, reducem flacara si incepem sa adaugam ceapa taiata solzisori. Adaugam si doua crengute de cimbru (proaspat sau uscat), lasam sa dea in doua-trei clocote, dupa cate trecem continutul craticioarei printro sita pentru a separa ceapa si cimbrul de vinul care deja a prins aroma care ne trebuia.
Acum putem adauga untul si mustarul Frantuzesc.
Amestecam bine si in permanenta (ca sa nu pierdem sosul) pana mai scade din volum. Il putem lua de pe foc si pus deoparte.
Pentru orez:
Orezul salbatic trebuie spalat foarte bine in cateva randuri de apa rece, pana cand apa pe care o scurgem devine limpede, apoi il fierbem in apa cu sare conform indicatiilor de pe plic a producatorului. Din cand in cand e bine sa-l amestecam bine pentru a nu se lipi. Cand timpul de fierbere a expirat, e bine sa-l scurgem de apa (cu ajutorul unei site) sa-l afanam cu o furculita daca e nevoie si sa-l punem intrun loc cald daca mai aveti de preparat la celelalte ingrediente. In felul asta, il vom obtine sub forma care e dorit: bob cu bob!
Trecem mai departe:
Cand somonul e aproape gata in cuptor (cu 1-2 minute inainte), adaugam si amidonul dizolvat in apa peste sosul de mustar, pentru al ingrosa suficient de bine pentru scopul nostru. Fierbem maxim 1 minut! Si sosul s-a ingrosat suficient in acest interval de timp.
Scoatem pestele din cuptor, il despachetam din folie cu grija pentru a nu deteriora crusta de mustar care s-a format pe el, il punem in farfurie iar orezul salbatic il adaugam alaturi (eventual cu ajutorul unei forme) si turnam sosul de mustar peste somon si orez.
Ornam cu frunzele de busuioc!
Pentru orez:
Orezul salbatic trebuie spalat foarte bine in cateva randuri de apa rece, pana cand apa pe care o scurgem devine limpede, apoi il fierbem in apa cu sare conform indicatiilor de pe plic a producatorului. Din cand in cand e bine sa-l amestecam bine pentru a nu se lipi. Cand timpul de fierbere a expirat, e bine sa-l scurgem de apa (cu ajutorul unei site) sa-l afanam cu o furculita daca e nevoie si sa-l punem intrun loc cald daca mai aveti de preparat la celelalte ingrediente. In felul asta, il vom obtine sub forma care e dorit: bob cu bob!
Trecem mai departe:
Cand somonul e aproape gata in cuptor (cu 1-2 minute inainte), adaugam si amidonul dizolvat in apa peste sosul de mustar, pentru al ingrosa suficient de bine pentru scopul nostru. Fierbem maxim 1 minut! Si sosul s-a ingrosat suficient in acest interval de timp.
Scoatem pestele din cuptor, il despachetam din folie cu grija pentru a nu deteriora crusta de mustar care s-a format pe el, il punem in farfurie iar orezul salbatic il adaugam alaturi (eventual cu ajutorul unei forme) si turnam sosul de mustar peste somon si orez.
Ornam cu frunzele de busuioc!
Somon in crusta de mustar cu sos de mustar Frantuzesc ... Done!
POFTA BUNA!