Somon (fiert In Vin Alb Sec), Cu Sos De Rodii, Rosii Uscate Si Ciuperci
articol scris de Marcel blog marcel-iorga.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Poate se pare ceva curios sa gasim intro reteta cu somon, sosul de rodii. Dar gustul acrisor al acestui sos, poate inlocui cu succes clasica lamaie din farfuria oricarui peste.
Ingrediente pentru 1 portie (am testat reteta pe propria piele!):
1 fileu de somon de circa 250g
3-4 bucatele de rosii uscate marinate (se gasesc in supermarketuri, chiar vrac)
2-3 linguri de sos dulce de chilli
1 borcanas de ciuperci champignon intregi (sunt mai usor de prelucrat)
100 ml de vin alb sec
50g unt
1 lingura de ulei de masline
1 rodie (din care vom folosi o parte din ea)
1/2 lingurita de otet de orez (sau otet balsamic)
1/2 lingurita de sos de soia
sare
piper
(patrunjel pentru doritori)
Preparare:
Fileul de somon ar trebui sa fie mai grosut in partea centrala. Il feliem in asa fel incat sa eliminam pielea cu solzi. Il asezonam cu sare si piper si-l punem deoparte pana pregatim restul ingredientelor.
Rosiile uscate si Rodia intreaga |
In tigaie in care am adaugat vinul, o punem la foc mediu si lasam ca vinul sa inceapa sa fiarba. Pentru ca am spus ca vom face somon fiert in vin. Puteti sa incercati si cu somon prajit sau la cuptor, asa cum va place la fiecare dintre voi. Totul, pana la urma, se rezuma la sosul pe care il facem.
Introducem somonul in vinul care fierbe. Tinem pe fiecare parte maxim 1 minut. Doar sa se schimbe putin culoarea, iar carnea sa-si lase "aroma" in vin. Putem scoate somonul din tigaie si pus deoparte. Nu aruncati vinul in care s-a fiert!
Nu va speriati, somonul nu o sa fie crud, pentru ca mai urmeaza o etapa de tratament termic, cand se va fierbe in sos!
Intro alta tigaie, incepem sa facem sosul de rodii. Punem sosul dulce de chilli si cand acesta da semne ca incepe sa fiarbe, introducem si bucatelele de rosii uscate taiate. Omogenizam amestecul. Lasam doar cateva secunde sa dea in clocot si adaugam uleiul de masline. Amestecam totul foarte bine.
Acum ar fi momentul sa introducem vinul in care a fiert somonul in tigaia in care preparam sosul. Si lasam totul la foc mediu sa scada si sa se ingroase pana obtinem un sos dulce-iute-acrisor.
Putem introduce acum si cateva bobite de rodie in sos si amestecam si gustam in permanenta. Echilibrati gustul dulce, iute si cel acrisor prin introducerea de sos dulce de chilli pentru gustul de dulce sau iute si bobitele acrisoare de rodie.
Dupa ce echilibram aromele si gustul sosului, punem fileul de somon in sos si il fierbem pe fiecare parte cate 2 minute, la foc micsorat.
Putem lucra in paralel si la ciupercile care o sa devina garnitura. Intrun wok (caci imi place sa le "arunc" la amestecare cu wokul care-l am), punem untul la topit. Ciupercile scoase din conserva le spalam bine in apa rece si le adaugam in wok. Dupa ce le prajim circa 1 minut, punem si otetul si sosul de soia (otetul le confera o aroma specifica iar sosul de soia, le "coloreaza" si le sareaza in acelasi timp).
Pregatim si cateva bobite de rodie pentru ornare. Au o culoare superba de rosu spre alb.
Sper ca aveti toate preparatele facute. Incepem ornarea farfuriei. Punem fileul de somon, turnam intro parte a acestuia sosul de rodii. Pe partea neacopirita de sos, presaram cateva bobite de rodie proaspata. Garnitura de ciuperci va fi amplasata pe partea neocupata a farfuriei. Ornati cu putina verdeata.