Somon Cu Sos De Unt Si Lamaie
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru cina de ziua indragostitilor, indiferent daca o sarbatoriti de Sf.Valentin sau de Dragobete, sau pentru orice cina romantica pe care o puneti la cale va propun aceasta reteta de somon cu sos de unt si lamaie. Este de o savoare aparte, menita sa va surprinda partenerul, cu aroma delicata de citrice si sos onctuos de unt, dulce acrisor, o adevarata desfatare a simturilor... Partea buna a lucrurilor este ca reteta se pregateste foarte repede, asa incat va va lasa destul timp sa va ocupati de aspectul dvs pentru aceasta ocazie speciala...
Somonul poate fi pregatit si altfel dar din atatea retete de sosuri acesta mi s-a parut cel mai potrivit, in special ca l-am incercat si cu alte ocazii...
Ingrediente(evident pentru 2 portii):
-cca 400 g file somon,
-2 linguri de unt,
-coaja si zeama de la o lamaie medie,
-sare,
-piper negru macinat,
-cateva boabe de piper,
-5o ml apa,
-o lingurita faina,
Garnitura
-100 g tagliatelle,
-2 linguri patrunjel tocat,
Preparare:
Se topeste untul in tigaie si se adauga coaja rasa de lamaie. Bucatile de somon curatate de solzi, spalate si asezonate cu sare si piper dupa gust se prajesc 1-2 min pe fiecare parte atat doar cat sa se coaguleze carnea fara a se patrunde. Se stropeste cu zeama de lamaie dupa care se transfera bucatile intr-un vas termorezistent.
In grasimea ramasa se adauga o lingura rasa de faina (aici puteti jongla cu cantitatea in functie de consistenta dorita pentru sos) si se amesteca bine sa nu se formeze cocoloase. Se dilueaza cu cca 50 ml apa si se da 1-2 clocote dupa care se sareaza, se adauga cateva boabe de piper negru si se toarna peste somon.
Ca sa obtineti un sos cat mai neted il puteti trece printr-o sita inainte de a-l turna peste somon.
Vasul se da la cuptor pentru 15-2o min pana se leaga sosul si se rumeneste putin pestele.
Somonul cu sos de unt si lamaie merge de minune cu paste pe care le fierbem conform instructiunilor in apa clocotita cu sare.
In momentul servirii patrunjelul tocat si sosul se toarna peste paste, cu care se amesteca usor se aseaza somonul deasupra si se orneaza dupa imaginatie. Sosul se poate servi si separat.
As fi putut sa va recomand si alte retete pentru o cina deosebita insa somonul cu sos de unt si lamaie langa niste paste simple mi s-a parut ca e potrivit din toate punctele de vedere...