Somon Cu Rosii Cherry
articol scris de A to Z - food and tr blog a-bis-z.blogspot.com
Mai ţineţi minte cum era pe vremuri? “Nici o masă fără peşte!” Voiai să cumperi făină de porumb, trebuia să iei şi un kilogram de macrou congelat. Şi ce bun era macroul prăjit în făină de porumb cu mujdei de usturoi! Cred că de atunci n-am mai mâncat macrou. L-am schimbat de multă vreme cu alţi peşti. Gătesc cel puţin o dată pe săptămână peşte, cel mai adesea somon cu legume. Cel mai mult îmi place somonul cu roşii cherry. E atât de delicios, iar prepararea foarte simplă şi rapidă.
Sfaturi:
- Dacă nu găsiţi peşte proaspăt, sau peştele din tejghea nu arată a fi proaspăt, luaţi mai bine peşte congelat - este congelat imediat după ce a fost prins şi eviscerat, direct pe vapor.
- Luaţi peşte de calitate – costă puţin mai mult, dar merită. Pangasius, de exemplu, sună a peşte exotic, este adus în cele mai multe magazine din zona Vietnam. De curând au fost făcute publice condiţiile în care aceşti peşti sunt crescuţi şi apoi pregătiţi pentru ambalare. Bazinele sunt extrem de aglomerate şi nu sunt constant curăţate. De aceea se pun diverse medicamente în apă, mai ales antibiotice şi fosfaţi, care se regăsesc apoi în carnea acestor peşti şi prin consumarea acestor peşti medicamentele sunt preluate de om. Pangasius conţine foarte multă apă şi este totodată peştele ce livrează cele mai puţine vitamine şi substanţe nutritive. Aşa că mai bine luaţi Pangasius biologic (ecologic) sau alt peşte.
Somon cu roşii cherry
Ingrediente pentru 2 porţii:
2 buc. a 150 gr. somon proaspăt, cu piele
250-300 gr. roşii cherry
busuioc proaspăt
2 linguri ulei
1/2 lingură unt
50 ml supă de legume
sare
piper
Mod de preparare:
Se curăţă peştele de solzi, se spală şi se uscă cu un şerveţel de bucătărie. În cazul în care sunt oase, acestea se scot.
Se trece uşor cu degetele peste fileul de peşte dinspre cap spre coadă; dacă sunt oase, acestea se vor ridica uşor şi se scot cu o pensetă în direcţia de creştere a muşchiului, în unghi de 45° pentru a nu strica structura cărnii de peşte.
Se sărează peştele pe partea fără piele imediat înainte de prăjire.
Dacă se sărează din timp, sarea va extrage apa din file, iar carnea va rămâne seacă.
Se încălzeşte o tigaie, se pune 1 lingură de ulei şi se pun bucăţile de file la prăjit pe partea cu pielea, la temperatură medie pentru cca. un minut.
Pentru ca pielea să rămână întinsă şi să se prăjească crocant şi uniform se poate aşeza o tigaie peste peşte, ca să apese fileurile, timp de circa un minut.
Se continuă prăjirea la temperatură mică.
Dacă temperatura este prea mare, proteinele din peşte se vor scurge, iar carnea va deveni uscată.
În timpul prăjirii se poate observa pe partea laterală a fileului cum se schimbă culoarea cărnii pe măsură ce se prăjeşte. Când culoarea se schimbă până la 3 sferturi, se întoarce fileul şi se prăjeşte timp de un minut. Peştele e perfect prăjit când carnea se desprinde în straturi şi înăuntru e sticloasă.
Între timp, într-o altă tigaie se pune o lingură de ulei la încălzit, iar apoi se adaugă roşiile cherry. Se prăjesc la temperatură medie. După cam un minut se adaugă 50 ml supă de legume. Când scade supa la jumătate se adaugă untul şi se lasă să se topească şi să lege sosul. Se potriveşte de sare şi piper (atenţie, dacă supa de legume e sărată). Eu adaug în timpul fierberii o crenguţă de busuioc – îi dă sosului un gust foarte bun.
Se aşează roşiile şi sosul pe farfurii şi peştele cu partea cu pielea în sus. Se decorează cu frunze proaspete de busuioc. Eu am aşezat de data asta peştele cu pielea în jos.