Somon Cu Piuré De Cartofi Si De Mazare
articol scris de A to Z - food and tr blog a-bis-z.blogspot.com
M-am încumetat zilele trecute în sfârşit să încerc o nouă metodă de prăjire-fierbere a somonului, şi anume în ulei călduţ. Am văzut la TV un bucătar renumit preparând astfel peştele şi ideea m-a încântat. M-am gândit că e destul de complicat şi e nevoie de multă experienţă să poţi găti astfel, dar, de fapt, e foarte simplu. Am încălzit într-o cratiţă ulei la 60°C, l-am pus apoi de-o parte şi am văzut că temperatura tot urca. A trebuit să aştept câteva minute până când s-a stabilizat la temperatura dorită, am pus apoi somonul şi l-am lăsat să stea acolo vreo 12 minute. A ieşit o minunăţie! Nu pot decât să recomand această metodă.
Somon cu piuré de cartofi şi de mazăre
Ingrediente pentru 2 porţii:
2 bucăţi somon, cam de 150-200 gr. fiecare (să aibă aceeaşi grosime peste tot)
500 ml ulei (eu am amestecat ulei de măsline cu ulei de floarea soarelui)
250 gr. mazăre congelată
1/2 ceapă
50 ml vin alb sec
supă de legume
1 lingură zeamă de lămâie
2-3 cartofi
150 gr. ţelină (rădăcină)
30 gr. unt
puţin lapte cald
pătrunjel verde tocat
2 linguri ulei de măsline
sare
piper
Mod de preparare:
Somonul: se curăţă filetul de somon şi se taie astfel încât să aibă aceeaşi grosime peste tot. Se lasă să stea la temperatura camerei cam o jumătate de oră. Într-o cratiţă înaltă se pune uleiul la încălzit până atinge temperatura constantă de 60°C (se verifică cu termometrul de bucătărie). Se ia cratiţa de pe aragaz. Se sărează filetele de peşte şi se pune în ulei. Se lasă să stea în ulei 10-15 minute, depinde de cât de mari sunt filetele. Se scoate apoi şi se lasă să se scurgă puţin pe un şerveţel de bucătărie.
Piuré de cartofi: se curăţă cartofii şi ţelina, se spală, se taie în bucăţi mici şi se pune la fiert în apă cu sare. Când sunt fierţi se pasează, se adaugă untul şi laptele cald şi se amestecă bine.
Piuré de mazăre: se toacă ceapa mărunt şi se căleşte într-o lingură de ulei. Se adaugă mazărea congelată, să căleşte puţin, se stinge cu vinul şi se lasă să fiarbă cca. 2 minute. Se adaugă supă de legume cât să acopere mazărea. Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Se verifică mazărea dacă e fiartă. Trebuie să-şi păstreze culoarea verde intensă. Când e fiartă, se stoarce de zeamă, însă zeama nu se aruncă. Cu un mixer se pasează mazărea. Se adaugă zeama de lămâie. Dacă piuréul obţinut e prea tare, se subţiază cu puţină zeamă în care a fost fiartă mazărea. Se potriveşte de sare.
Pătrunjelul verde se toacă mărunt şi se amestecă cu uleiul de măsline.
Se aşează somonul şi piuréurile pe farfurie şi se decorează cu uleiul cu pătrunjel.