contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Socată

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


Parfumul de soc ce-a invadat grădina mi-a dat de ştire că suntem la început de vară. Nu cred că poate fi început de vară fără un pahar de socată care să-mi încânte existenţa şi să mă ameţească cu parfumul său unic. Am cules flori pentru o socată, iar restul le-am pus la uscat precum ceaiurile. Se poate face socată şi din flori uscate, numai că vei pune 2-3 flori mai multe, iar culoarea socatei va fi aurie.
Ingrediente:
9 litri apă
12-14 flori de soc ( în funcţie de mărimea lor)
1,5 kg zahăr (poate fi şi 1kg, dar depinde cât de „dulce” este zahărul)
4 lămâi mari
2-3 crenguţe de mentă proaspătă (opţional)
drojdie proaspătă cam cât ½ nucă
Preparare:
Spală în jet de apă rece florile de soc, pe care, este bine să le aşezi într-o sită sau strcurătoare cu ochiuri mici ca să nu pierzi florile care se mai pot desprinde.
După ce le-ai spălat pune-le într-un vas mai mare de 10 litri (eu am folosit o oală mare pentru că nu aveam borcan de sticlă atât de mare). Răstoarnă peste flori 9 litri de apă, drojdia, zahărul şi menta.
Stoarce lămâile şi adaugă sucul la socată. Cojile de la lămâi să nu le arunci, taie în fâşii de 1cm şi le adaugă şi pe ele la socată.
Amestecă bine până se dizolvă zahărul, după care acoperă cu un prosop sau dacă aşezi capacul lasă o fantă de aerisire. Lasă la temperatura camerei cam 2-3 zile (nu mai mult), dar este bine să guşti din suc ca să nu fermenteze prea mult. Eu l-am ţinut 2 zile la temperatură de aprox. 24ºC, după care, am strecurat bine socata şi am porţionat-o în sticle de sticlă şi le-am pus la rece în frigider. Să ştii că socata mai fermentează şi la rece, deci este bine să nu ţii la căldură prea mult timp, asta dacă nu doreşti must.
Dacă nu ai băut până acum socată, te sfătuiesc să încerci. Este o băutură plăcută, parfumată, unică. Ridică paharul şi soarbe cu nesaţ şi sete. Te va uimi cu siguranţă gustul şi parfumul său unic însoţit de bule mici ce-ţi înţeapă şăgalnic limba şi te minunezi cum nişte flori atât de mici şi parfumate îţi pot dărui atâta libertate de a visa şi simţi. Bucură-te de aceste clipe, căci ele vor deveni în curând o plăcută amintire, iar în caietul cu reţete pune o floare albă de soc ca să ştii că ea te-a binecuvântat cu ceva unic: existenţa ei într-un pahar de suc.

Articol recomandat de gratziela-retete.blogspot.com