Socata
Sursa Socata
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Va spuneam zilele trecute ca am pus pe balcon un bidonas cu socata. Aceasta bautura putin acidulata, cu un gust minunat este numai buna sa ne racoreasca in timpul verii. O putem pregati din flori de soc proaspete, sau uscate, caz in care punem cateva buchetele in plus fata de reteta de mai jos. Trebuie sa aveti putina rabdare, cateva zile, timp in care fermenteaza, dar merita :)
Pentru 5-6 litri de socata am folosit:
- 14 - 16 flori de soc
- 2 lamai
- 500 g zahar
- un bidon de 7 litri
Stoarcem una din lamai, iar pe cealalta o taiem rondele. Punem sucul, coaja ramasa si rondelele in bidon. Adaugam zaharul, cam un litru de apa si amestecam, pana se dizolva partial zaharul. Apoi punem florile de soc si completam cu apa pana umplem bidonul. Acoperim cu un tifon, sau ca capacul, dar nu il strangem.
Il lasam la temperatura camerei, preferabil la soare, vreo 3-4 zile, amestecand o data pe zi. Cand ni se pare gata, degustam, iar daca este suficient de acidulata, strecuram in sticle pe care le tinem la frigider. Retineti ca socata fermenteaza in continuare, dupa ce a fost strecurata, asa ca nu o tineti foarte mult inainte de a o consuma.