contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Socata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



...pana una, alta (da, criza mea existentiala s-a incheiat la fel de furtunos precum a debutat :D ...si asta in mare parte datorita mesajelor voastre minunate ) am sa va prezint bautura copilariei mele, si a multora dintre voi, fara indoiala: Socata!!! :))
Ingrediente:
- 10-12 flori de soc, proaspat culese
- 10 litri apa
- 1 kg. zahar
- 3-4 lamai (bio, daca se poate :P)
- sirop de zahar ars (optional)
...hai sa va zic cum am facut-o eu :P
Am pornit cu pasi repezi (mi-era teama ca n-o sa mai gasesc nici o floare de soc intreaga, dupa atatea amare ploi) catre socul din spatele casei. Iata-l! :))

...de unde am cules cu mare bucurie florile de soc, bine mirositoare si scaldate-n raze de soare:

Se scutura usor de impuritati:

...si se cufunda rapid in apa rece si curata (in nici un caz nu se pun sub jet de apa)
Eu le-am scaldat in "cubul" meu de muraturi de la Tupperware :)))

...unde, de fapt, le-am si lasat la macerat...
Dar pana atunci, sa va povestesc ce-am mai facut :P
Am scos butoiasul la soare, pe masa de lemn a pavilionului nostru racoros:

Am adaugat zaharul si am amestecat bine:

Am feliat lamaile, si le-am adaugat si pe ele:

...am amestecat, din nou si am lasat deoparte pana cand am pregatit siropul de zahar ars...

...pregatit din 2-3 linguri de zahar, lasat la caramelizat si apoi stins cu o cana mare de apa.
Am turnat apoi siropul deasupra socatei:

Am strecurat doar atat cat sa ne potolim pofta :))

...si am savurat cateva pahare, in liniste, pana cand am observat ca s-a asternut, tihnita, seara...

Delicioasa si racoritoare!!!!!!!!!!!!!!!
...perfecta pentru copii :)
P.S. Siropul de zahar ars e pur optional :P ...dar noi il indragim nespus fiindca da un gust aparte delicioasei licori :)) ...ca sa nu mai vorbim despre culoarea deosebita pe care o primeste socata...
P.P.S. Socata se lasa maxim 3 zile, la soare, timp in care se consuma din ea cu mare pofta :P


Articol recomandat de savalaura.blogspot.com