contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Socată şi Sirop De Mentă

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Deoarece suntem în plin sezonul florilor de soc, m-am gândit să împărtăşesc reţeta socatei, aşa cum o fac eu. De fapt, nu fac socată adevărată, este mai bine zis tot un sirop, care la urmă trebuie îndoit cu apă (sau poate 2/3 de apă la o treime de sirop, depinde de cât de dulce o faceţi), dar este foarte bun şi aşa: este mai concentrat şi ţine mai mult. :) Pe acelaşi algoritm pregătesc şi un sirop de mentă, nouă ne place foarte mult.
Ingrediente - pt. ambele reţete:
1 borcan de 5, respectiv 3 litri, 5 l apă, 3,5-5 kg zahăr, 5 lămâi, 20-25 flori de soc, 2 legături mari de mentă

Pregăteşi aşa:

Pui apa la fiert în două vase, într-unul pui 3, în celălalt 2 l de apă şi la fiecare adaugi zahăr după gust. Eu pun 700 g la fiecare litru de apă, în acest fel siropul devine concentrat, dar se simte încă bine aroma florilor de soc sau a mentei chiar şi după ce este subţiat cu apă.
Până ce apa fierbe, speli florile de soc (dar numai cât că le bagi în apă şi le şi scoţi, ca să nu speli de pe ele tot polenul) şi le pui în borcanul mai mare. Speli menta, o tai bucăţele mai mari şi le pui în celălalt borcan. Lămâile le speli cu apă fierbinte, storci zeama de la două în borcanul mare, şi de la una în borcanul mai mic, iar apoi le tai rondele şi le pui şi coaja în borcane. După ce apa şi zahărul au fiert, laşi siropul să se răcească puţin, apoi îl torni în borcane. La sfârşit tai rondele şi lămâile rămase (fără să le storci) şi le pui în borcane. Acoperi borcanele cu câte o farfurioară şi le aşezi într-un loc călduros, cel mai bine ar fi într-un loc unde bate soarele tot timpul şi le laşi la macerat 2-4 zile, după gust. Din când în când să amesteci siropul, dar încearcă totuşi, să uiţi de el pentru câteva zile, că dacă nu, pe când se termină macerarea, n-o să mai ai sirop! După câteva zile strecori siropurile în sticle sau flacoane şi le păstrezi la frigider. Le bei subţiate cu apă după gust.
(La mine acum se macerează, mai pun fotografii după ce le strecor.)