Socata Cu Miere Si Dojdie
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Debut de mai cu cea mai populara bautura preparata in casa....
SOCATA :)
Rar se intampla sa ratez sezonul cand infloreste socul si atunci e mare suferinta...
pentru ca si socata vine de fiecare data cu iz de copilarie.
Si cui nu-i sunt dragi amintirile ?! :)
Anul acesta mi-am propus sa incerc cat mai multe variante de preparare....si dupa cum se vede , n-am stat pe ganduri.
Iat-o pe prima dintre ele :
SOCATA CU MIERE SI DROJDIE
MOD PE PREPARARE :
Se pun la incalzit 2 L de apa in care se dizolva mierea ( eu am pus un borcanel de 330g ).
Apa dulce se transfera intrun bidon de 5 L , apoi se adauga 10 flori mari si sanatoase de soc, zeama de la o lamaie mare, o lingura sare de lamaie, o nuca de drojdie proaspata, coaja de la o jumatate de lamaie taiata felii...apoi se completeaza cu apa rece pana cand se umple bidonul.
Se agita putin pana se dizolva drojdia.
Capacul bidonului trebuie infiletat bine.
Datorita continutului de drojdie, socata fermenteaza destul de repede, asa ca trebuie sa fiti tot cu ochii pe bidon ca sa nu se umfle prea tare. :D
Din cand in cand mai eliberati gazul format , apoi capaciti iar bine :).
Puneti bidonul cu socata intr-un loc insorit...
Dupa o zi de stat la soare o puteti strecura.
Eu mi-am permis sa o gust mai repede ... asa ca n-a apucat sa stea mai mult de 5 ore la fermentat. :)
Dar doar o carafa, pentru stins dorul... restul e pe drojdie pana maine , cand o sa revin cu noi detalii si impresii :D.