Smörgåstårtor - Cheesecake Cu Somon
articol scris de poppy-planet.blogspo blog poppy-planet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Smörgåstårta inseamna in suedeza tort-sandwich si este un fel de mancare foarte popular in Suedia si Finlanda. Este ca si un tort, atat ca aspect cat si consistenta, sau prajitura daca vreti (depinde daca se face rotunda sau dreptunghiulara).
Blatul (sau foile de blat, daca sunt mai multe straturi) este facut din felii de paine, alba sau neagra, iar umplutura (crema) este orice fel de combinatie de iaurt, maioneza, oua, caviar, pate de ficat, creveti, masline, etc. Se orneaza cu foi de salata, chipsuri pisati, somon afumat, marar, rosii, ardei, lamai, bacon, branza, ceapa, fructe de orice fel etc... combinatiile sunt ingrozitor de multe.
Se serveste rece, si se taie felii asemenea unei prajituri.
Prima oara cand am mancat smörgåstårta am ramas foarte impresionata de cat de gustos poate sa fie si cum asa o idee simpla poate fi geniala in acelasi timp. Si cum naiba noi, romanii, nu ne-am gandit la asta inainte? :) Ca tot mancam ca "porcusorii" cu de toate.
Ganditi-va ca mergeti la o aniversare, sau petrecere, nunta etc, si se servesc aperitivele. Toate lumea ia cate putin din fiecare si le tranteste in farfurie: o aluna, o maslina, un bacon, o pastramioara, sos nu-stiu-de-care cu maioneza, salata boeuf (!), un cascaval, un castravecior, o feliuta de somon afumat, o rosioara etc... si le manaca pe toate cu paine!! Este exact acelasi lucru, doar ca toate astea sunt puse laolalta! :)
Pentru primul meu smörgåstårta am ales sa fac unul simplu, intr-un singur strat.
Am folosit:
- pentru blat: 300g miez de paine neagra si 75g unt
- pentru crema: - 400gr branza Philadelphia
- 200gr smantana
- 250gr somon afumat
- 2 cepe potrivite
- marar tocat
- pentru ornat: - 150g icre caviar rosii
- felii de lamai, marar
Miezul de paine se faramiteaza (eu l-am bucatalit la robot).
Am topit untul si l-am adaugat la miez. Se mixeaza totul, iar cu amestecul acesta se tapeteaza forma.
Se desprinde pielea de pe bucata de somon (daca are) si se taie bucatele mici. Se taie ceapa fin. Se toaca mararul.
Intr-un castron se amesteca branza Philadelphia cu smantana. Se adauga ceapa, somonul si mararul si se amesteca toate. Se verifica daca mai este nevoie de sare, piper etc.
Se pune umplutura peste blat, in forma.
Deasupra se pune un strat fin de icre caviar rosii. Se lasa la frigider, pentru cel putin 3-4 ore.
Daca vreti intr-adevar sa va bucurati de gustul smörgåstårt-ului, trebuie lasat la frigider peste noapte si se mananca a doua zi.
Pofta buna!