Sirop De Cătină
Sursa Sirop de cătină
articol scris de mica82ro blog Mica's Blog
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
1500 gr cătină
1000 gr miere
Preparare:
Cătina se spală bine de praf și diverse urme de impurități.
Pentru obținerea sucului de cătină se pot utiliza mai multe metode. Fie alegeți utilizarea unei mașini de tocat ( din plastic) , căreia îi atașați separatorul pentru oținerea bulionului, fie pasați cătina în blender ( dar utilizați cuțitul din plastic), fie o pasați manual . Ultima metodă este mai dificilă, am utilizat-o o singură dată , iar cantitatea de suc de cătină a fost mai mică.
Este necesară eliminarea cuțitelor/ aparaturii metalice deoarece cătina oxidează foarte repede.
După pasarea cătinei aceasta se stoarce intr-un vas ceramic ajutându-vă de un tifon.
Mierea( de salcâm de preferat sau o altă miere fluidă) se amestecă impreună cu sucul de cătină până la dizolvarea completă a acesteia.
Siropul obținut se toarnă în sticle si se închide ermetic. Sticlele nu necesită sterilizare si se depozitează la rece.
Pentru cei care nu dispun de miere, aceasta poate fi înlocuită cu zahăr , insă ținând cont ca acest sirop are în special scop terapeutic, zaharul îi scade din calități.
Din cantitățile prezentate am obținut 1650 ml de sirop.
Mai jos găsiți fotografii din timpul preparării prin presare manuală. Avantajul acestui tip de prelucrare îl reprezintă faptul că, resturile de la stoarcere pot fi păstrate și uscate. Din ele se obține un ceai delicios, mai ales dacă aveți la îndemână și afine, merișoare sau alte fructe de padure.
De asemenea cojile de la cătină pot fi măcinate într-o rașniță , pudra obținută se amestecă cu miere și obțineți un imunizant si un antibiotic natural foarte puternic.
Sucul de cătină mai poate fi conservat și simplu, fără adaos de miere/zahăr, prin congelare (de preferat în sticle mici). La nevoie dezgheață sticulța și se indulcește înainte de consum .