contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sirop De Catina

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga







by Alice albinutza

    De ceva vreme ii dam Mirunei sirop de catina, pentru imunizare,continant vitamina C de zece ori mai mult decat citricele. Am facut sirop de catina dupa metoda folosita de Agelica, pe care o iubesc! E o comoara nesecata la casa omului, stiai asta fata draga?! Pocesul e mai complicat insa merita pe deplin tot efortul.


    Asadar ingrediente:
  • 1 kg catina
  • 800 ml miere de albine


     Boabele de catina le speli in cateva jeturi de apa rece, dupa care incerci sa le ususci cat de bine poti. Le pui intr-un vas mare , incapator si solid si vreme de vreo 2 ore le zdrobesti pana le lasi numai coaja. Zdrobesti insistent si samburii, contin o mare cantitate de vitamine C. Toata zdrobitura asta o pui intr-un tifon si o zdrobesti in continuare separand astfel sucul de coaja si samburi. Un procedeu mai greoi, dar,a sa cum spuneam, merita tot efortul. 
   Zdrobesti, stroci tifonul din cand in cand, pana ce ramane numai coaja seaca si  samburii cei negri. Astea nu le arunci! Nuu... le pui asa la uscat inttinse cu tot cu tifonul ala, intr-o tava. in cateva zile, la soare, invartite din cand in cand, se vor usca complet. Iar pe timpul iernii te vei putea bucura de cate un ceai cald si mai ales super-sanatos. 
        Sa ne reintoarcem la sucul de catina. Eu am obtinut cam 1 litru si ceva de suc. Destul de mult, insa atat ce am zdrobit la boabele alea si atat le-am mai tras prin tifon, incat coaja aia s-a uscat in 2 zile fara probleme :)). Sucul obtinut l-am amestecat cu mierea de albine. Toata compozitia am pus-o apoi in 2 borcane de 1 litru, inshise bine si pastrate la rece, la frigider vreme de vreo 7 zile. 

     Din cand in cand, in fiece zi, cand mai deschizi frugiderul, adu-ti aminte de suculetul de catina si amesteca-l.
   Pastreaza-l apoi inschis ermetic, le rece si consuma in fiecare zi cate o lingura, dimineata pe stomacul gol, sau  2 lingurite la 100 ml apa e perfect pentru un suc.
   Ai grija ca e energizant, asa ca cel mai bine e sa il consumi in prima parte a zilei.