Silvoiţă (magiun)

articol scris de lili blog liligospodini.blogspot.com
Avem nevoie de prune, scortisoara si vanilie.
Reteta dupa care se face silvoita e cea mai simpla: Se spala bine prunele, se scot samburii (se dejdioaca- pentru ardeleni), se pune in caldarea de cupru curata si se fierbe; iar in timp ce fierbe se amesteca...... si se fierbe, se mai adauga prune si se tot fierbe.... la noi a durat de dimineata de la 9 pana seara la 10.
Secretul e sa nu se lege de fundul caldarii, deci nu trebuie sa te opresti din amestecat nici un minut, iar focul trebuie sa fie potrivit. Daca e prea aspru focul, incepe sa joace chisalita si te stropeste.Scortisoara si vanilia se adauga cand aproape e gata silvoita.
Dupa ce lingura infipta in silvoi ramane verticala, poti sa fii sigura ca e numai buna. Se depoziteaza in borcane, galeti, vase lut si se pastreaza o vesnicie.